Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. mai 2002 kl 21.05 Niern: Borgerskapets diskré sjarm

Skjevt blikk på borgerskapets dyder


Et middagsselskap i de høyere sirkler i Paris er utgangspunktet for "Borgerskapets diskrete sjarm" der Luis Buñuel med humor, satire og sin typiske surrealistiske touch gir en nådeløs beskrivelse av borgerskapets dekadanse og dobbeltmoral. Buñuel mottok Oscar-prisen i 1972
for denne filmen.


Ambassadør Raphael Acosta (Fernando Rey) fra et ikke navngitt land i Latin-Amerika. Aans nærmeste omgangskrets fra det finere borgerskap er hovedaktørene i denne filmen, som beveger seg på mange plan, både i tid og rom. Under den glitrende overflaten foregår det mye som ikke tåler dagens lys. Acosta driver sammen med to venner en meget innbringende handel med kokain. For å feire en vellykket forretning bestemmer de seg for å innta en bedre middag hjemme hos den ene av dem.

Surrealistisk
Buñuel anvender sin surrealistiske touch på denne hverdagslige hendelsen, et middagsselskap som det kanskje ikke blir noe av. En gruppe velstående venner prøver å komme sammen til en sosial aften rundt et veldekket bord, men det kommer alltid noe i veien. I utgangspunktet får vi inntrykk av at det dreier seg om en misforståelse knyttet til tidspunktet. Men etter hvert som handlingen skrider fram, blir hindringene mer og mer bisarre.

Ved en anledning blir gjestene avbrutt av en hæravdeling som er ute på manøver. Senere får gjestene vite at de bare deltar i et skuespill, og at de derfor ikke kan spise middag sammen. Disse merkelige hendelsene veves dertil sammen med de ulike karakterenes symbolske drømmer - og noen av dem dreier seg om nettopp avbrutte måltider!

Avslørende
Rundt denne gruppen på seks venner, som ytre sett alle er respektable borgere fra den øvre middelklassen, spinner Buñuel et nett av uvirkelige hendelser og drømmer der et ordinært middagsselskap utgjør det realistiske bakteppet. Middagsselskapet blir forpurret av blant annet unøyaktig tidsangivelse, påtrengende seksuelle behov, en ubeleilig begravelse og bevæpnede revolusjonære. Men sekstettens manglende evne til å få spist antyder stadig sterkere at vi nærmer oss en avsløring av hovedpersonenes innerste frykt.

Fransk/italiensk spillefilm fra 1972
Originaltittel: Le Charme Discret de la Bourgeoisie
Regi: Luis Buñuel
I rollene: Fernando Rey, Delphine Seyrig, Stéphane Audran og Michel Piccoli
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. To velbeslåtte par og to av deres venner samles til et bedre måltid. Det er utgangspunktet for Luis Buñuels film "Borgerskapets diskrete sjarm".
2. Ambassadør Raphael Acosta (Fernando Rey) får middagen avbrutt av soldater.
3. Simone (Delphine Seyrig) er blant middagsgjestene.