Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 18. september 2010 kl 21.25 Den store reisen

Fremmede ritualer


Familiene i "Den store reisen" har akkurat kommet frem til sine respektive vertsfamilier. Den nye tilværelsen byr på mange utfordringer når de må ta del i fremmede ritualer.

Familien Breili fra Hvasser har reist til Vanuatu i Stillehavet for å bo hos Namalene. Familien Walbeck har tatt turen fra Kolbotn til Gobiørkenen i Mongolia for å leve sammen med nomadene der. Og fra Fauske har familien Wold Hansen reist til hamerfolket, helt sør i Etiopia.

Vil skjære ut fortennene
Familien Wold Hansen oppdager fort at mye er annerledes hos hamerne i Etiopia enn hva de er vant til hos nordlendingene på Fauske. Malin blir skremt når hamerjentene forteller at de skjærer ut fortennene i underkjeven for å se vakre ut og at de vil at Malin skal gjøre det samme.

Pappa Raymond får også en utfordring når han får æren av å slakte en geit for å feire deres ankomst. Hamerne slakter kun ved helt spesielle anledninger, og familien får ta del i alle ritualene som følger slakteprosessen. Hvordan reagerer den norske familien når de skjønner at dette innebærer å drikke både blodet og innholdet i magesekken til geita?

Stor gjestfrihet
Hos Namalene på øya Vanuatu i Stillehavet er tempoet litt roligere. Namalene er svært gjestfrie, og vet ikke hva godt de kan gjøre for den norske familien. Etter en middag bestående av grillet pinnedyr er det klart for leggetid. Ronja sover i en hytte med jentene, Brage med guttene, Rune med mennene og Tove sover med de voksne kvinnene og de små barna. Hyttene er fulle av bålrøyk og tørkede bananblader som namalene bruker som dyner. Hvordan vil det gå med Tove som lider av allergi?

Må sniffe tobakk
Når familien Walbeck kommer frem til nomadene i Gobiørkenen i Mongolia, blir de ønsket velkommen med tradisjonell, mongolsk snufftobakk. I de tre neste tre ukene skal de bo i mongolske telt som kalles ger. Espen og Stian får beskjed om å sove ut sammen med de andre barna, mens det blir redd opp til Jan og Unni inne. Neste morgen viser det seg at Stian har gått inn i geren i løpet av natten, og Espen konkluderer med at det er bedre å sove inne enn ute.

Nomadene har 300 geiter som trenger morgenstell hver dag. Familien Walbeck hjelper til så godt de kan, men det viser seg å være en vanskelig oppgave å melke geiter.

Om serien
Tre norske familier bestående av mor, far og tenåringsbarn skal ut på tur i sesong 2 av "Den store reisen". På vei til Gardermoen vet familiene fortsatt ikke hvor de skal. Det eneste de vet er at de i tre uker skal bo under enkle forhold, i en fremmed kultur med et språk de ikke forstår.

Klarer de norske familiene å tilpasse seg – enten de skal bo hos nomadene i Gobiørkenen i Mongolia, hos Namalene på stillehavsøya Vanuatu eller med Hamerfolket i Etiopia?

Norsk realityserie i 12 episoder (2010)
Produsert av Strix for NRK
Produsent: Line Norling
Prosjektleder NRK: Skjalg Solstad, tlf: 91667613
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no