Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. oktober 2006 kl 23.15 Utsyn: Fotballens mørke side

Fotballen er ikke rund

Dokumentaren retter sterke beskyldninger mot manager Sam Allardyce. (Foto: Action Images/Scanpix)
Dokumentaren retter sterke beskyldninger mot manager Sam Allardyce. (Foto: Action Images/Scanpix)
BBC gikk under cover i den profesjonelle engelske fotballen, et miljø der store pengesummer skifter eier. De fant mye snusk.

"The beautiful game" er det mange som kaller fotball. Den benevnelsen må muligens revurderes etter BBCs avsløringer. Utstyrt med skjult kamera og med hjelp fra folk som utga seg for å være spilleragenter eller talentspeidere, avslører BBC at enkelte deler av den profesjonelle engelske fotballen lider under korrupsjon, bestikkelser og lyssky avtaler.

Det antydes at hele 18 managere i ligasystemet er involvert i korrupte overganger og spillertransaksjoner.

1,5 millioner for 15-åring
BBC avslører hvordan storklubben Chelseas talentspeider Frank Arnesen var villig til å gi en agent 1,5 millioner dersom han sikret at et 15-årig stortalent i Middlesbrough kom til å skrive under for Chelsea. Det er ikke lov å begynne proff-samtaler før man er 16, og det er heller ikke lov å snakke med spillere uten at klubben er informert.

Far og sønn
Dokumentaren retter sterke beskyldninger mot manager Sam Allardyce i Bolton, og hans sønn Craig, som jobber som agent. Det hevdes at de begge har tatt imot penger under bordet for å handle med spesielle spillere. Flere agenter bekrefter påstandene. Dokumentaren trekker frem den osmanske landslagskeeperen Ali Al-Habsis overgang fra Lyn til Bolton som et eksempel. Da skal Sam Allardyce ha mottatt penger under bordet for å gjøre overgangen. Visstnok gikk pengene via sønnen for å ikke vekke mistanke. Allardyce har sterkt benektet påstandene og satt advokater på saken.

Smøretur
Det samme har Portsmouth-manager Harry Redknapp. Han påstås å ha vært med på en skikkelig smøretur til fotball-VM, mot at han som gjenytelse forpliktet seg til å kjøpe enkelte spillere før årets sesong. Portsmouth leder i øyeblikket den engelske toppdivisjonen.

Innkjøpt dokumentar fra BBC (2006)
Originaltittel: Football's Dirty Secrets
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup , 23 04 78 53/92 01 55 79,
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900, info@nrk.no