Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. september 2002 kl 19.30 Cityfolk: Oslo

Nye tider i Tigerstaden

Abdi Mohamed, løpertalent med ambisjoner. (Foto:Svein Ommundsen, NRK)
Abdi Mohamed, løpertalent med ambisjoner. (Foto:Svein Ommundsen, NRK)
Nye tider og andre levemåter – også for folk i Norges hovedstad. Oslofolk presenterer seg i dette programmet som er laget av Migrapolis-redaksjonen i NRK Østlandssendingen.

Vi treffer en ung somalisk gutt som har rømt hjemmefra etter konflikter med stefaren. Men også en idealistisk pensjonist som tilsynelatende lever i en verden som står stille: Han bruker all sin tid for å jobbe for kommunismen og avisen Friheten. En godt voksen lesbisk prest som til sist turte å stå fram med sitt kjærlighetsforhold, blir siste innslag i Cityfolk.

Nytt løp for Abdi
Norsksomaliske Abdi (16) har flyttet inn hos kameratens norske familie etter uoverensstemmelser med stefaren. Abdi har ambisjoner om å bli eliteløper og trener hver dag sammen med kameraten Erlend. Stefaren mener at Abdi går altfor langt i sine bestrebelser på å være norsk. Nå har han også forelsket seg i en norsk jente. En dag tar Abdi tar henne med til stefaren for første gang, og vi slår følge.

<
Hans Petter Hansen (65) er glødende opptatt av kommunismen og sine veteranbiler av merket Wartburg, laget under kommunismen i det tidligere Øst-Tyskland. Sammen med gamle partivenner driver han den lille avisen Friheten. Han er travlere enn noen gang, bruker all sin tid på avisen og tror fortsatt på Marx, Lenin og drømmen om et kommunistisk paradis.

”…størst av alt er kjærligheten”
Da Signe kom til Oslo fra Lofoten for å studere til prest for 30 år siden, var det vanskelig for en kvinne å bli ordinert til prest. Og enda vanskeligere å stå fram i et lesbisk forhold. Men med en liberal biskop og en tolerant prost behøver ikke Signe og kjæresten lenger lyve om seg selv og sin store kjærlighet.

- Det var så viktig for meg å være prest, sier Signe. Og jeg kunne ikke gi slipp på et menneske som betyr så mye for meg som Astri gjør. Kjærligheten til henne gjør meg til et helt menneske og en bedre prest.

I fjor inngikk hun partnerskap med sin kvinnelige kjæreste og samboer gjennom mange år. Det å bli et offentlig og formelt godkjent par var en stor lettelse for dem begge.

Fortsatt mener flertallet av kirkens ledere at prester ikke kan leve i homofilt samliv. Og Signe er fortsatt ukomfortabel med å vise sin kjærlighet i det offentlige rom.

Om serien
Cityfolk har sitt utgangspunkt i et nederlandsk suksess-konsept som heter Urbania. Det produseres av en flerkulturell programavdeling i den nederlandske allmennkringkasteren NPS, som tidligere år har scoret høyt med dette konseptet. NPS er tildelt Prix Europa 2001 for beste flerkulturelle program.

NRK Østlandssendingen er med sin Migrapolis-redaksjon medlem i sammenslutningen av flerkulturelle redaksjoner i den europeiske kringkastingsunionen EBU. Her har NRK de tre siste årene vært medprodusent i Cityfolk, som hos oss er på lufta i sin femte sesong. I fjor bidro Norge med tre portretter av folk i Drammen. I siste runde av Cityfolk denne sommeren gjenstår besøk til folk i Oslo.

Utvekslingsprogram
Kontaktperson i Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf. 22 80 82 50 , mob. 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57