Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. august 2008 kl 22.30 Kaoskontroll

Kunstner med barn = kaos

Elisabeth Arnesen er kunstner med barn – noe huset hennes bærer preg av. Men Hilde Hummelvoll vet råd (Foto: Monster AS)
Elisabeth Arnesen er kunstner med barn – noe huset hennes bærer preg av. Men Hilde Hummelvoll vet råd (Foto: Monster AS)
Elisabeth bor i en enebolig på Tveita sammen med sine to barn. Hun ble enke i 1997, og legger stor vekt på å tilbringe så mye kvalitetstid som mulig sammen med ungene. Dessuten er hun kunstner, med alt det kreative det fører med seg.

Det er ikke så rart at huslige gjøremål som rydding er blitt nedprioritert til fordel for mer lystbetonte aktiviteter. Og dette er noe hele huset bærer preg av! Hilde Hummelvoll og interiørdesigneren Kenneth Kolberg har bare én ting å gjøre: brette opp ermene og sette i gang.

Som kunstner har Elisabeth ønsket å skape et levende hjem for seg og sin familie. Stua blir brukt som verksted hvor hele familien får fritt spillerom for sine kunstneriske utfoldelser, og rommet er fylt til randen av maleutstyr, lerreter, skulpturer og kunstbøker. Her må kaoskontrollørene gå fram med nennsom hånd, for dette er kjære eiendeler for Elisabeth. Men noe må vekk, og det store spørsmålet er om hun klarer å kvitte seg med sine kjære eiendeler og omsider få orden på kaoset?

Om serien
I 10 programmer hjelper programleder Hilde Hummelvoll og interiørdesigner Kenneth Kolberg folk med å få orden på hjemmet. Hver uke tømmes et nytt hjem. Alle deltakerens eiendeler ryddes ut, og plasseres i hagen. I løpet av to dager må de bestemme seg ror hva de vil beholde og hva de vil kvitte seg med. Samtidig som sorteringen pågår, rykker Kenneth Kolberg og hans oppussingsteam inn og pusser opp de aktuelle rommene.

Kaoskontroll er imidlertid mer enn et oppryddingsprogram. Gjennom ryddeprosessen dukker det opp gjenstander som bringer fram minner hos de medvirkende. En pjuskete teddybjørn, gamle fotografier eller en samling servietter – ting som tilsynelatende er verdiløse, men som har stor affeksjonsverdi. Disse tingene brukes aktivt i programmet for å fortelle historien til menneskene som besøkes. Kanskje de har mistet noen de er glad i, og ikke klarer å kvitte seg med tingene som minner om avdøde? Eller kanskje man er av den typen som sparer på alt "i tilfelle rottefelle" – eller hva om man flyttet inn til noen som har "alt"? Blir det dobbelt av alt, eller et oppgjør med fortiden?

Det er ikke alltid lett å ta en storopprydding – ofte er de tingene vi ikke har bruk for dem vi holder mest av. Men dersom man tør å ta skrittet fullt ut, og ta en skikkelig opprydding, vil man kunne få en ny, ryddig start, både mentalt og fysisk.

Serien er sendt tidligere.

Produsert av Monster Entertainment AS
Programleder: Hilde Hummelvoll
Prosjektleder: Jon Peder Olrud, Monster, tlf: 92 68 88 45
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf: 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no