Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 4. desember 2000 kl 19.30 Puls

Puls (ttv)


NRK1 mandag 4. desember kl 19.30
Puls

Til Estland med øresus

Hver måned reiser en busslast med håpefulle nordmenn til Tallinn i Estland for å få behandling. Felles for dem alle er at det piper og tuter plagsomt i ørene deres. Passasjerene har øresus som de ikke blir kvitt. Derfor betaler de ti tusen kroner hver for å bli behandlet ved en klinikk i Tallinn.

Ingen vet sikkert om behandlingen vil hjelpe dem, men de er villige til å ta sjansen.
Puls ble med på turen for å se hva slags behandling som tilbys nordmenn som reiser til Estland for å bli kvitt øresus.

Elendig sårbehandling ender i amputasjoner
52 år gamle Lars Hjemstad ble lam fra livet og ned etter en trafikkulykke. I likhet med mange rullestolbrukere er han plaget med trykksår som ikke vil gro. Huden er rett og slett slitt i stykker av all sittingen.

Han er en av pasientene som ifølge ventelistegarantien skal sikres behandling innen tre måneder. Men den garantien er en hån mot alle dem som venter i flere år. Jo lenger pasientene venter, jo større er faren for at sårene vokser seg så store at amputasjon er eneste utvei. For Hjemstad kan resultatet bli at han må amputere det ene beinet.

I Puls i kveld spør programleder Helene Sandvig om det virkelig må være sånn at rullestolbrukere risikerer amputasjon fordi sykehusene ikke har kapasitet til å behandle sårene deres tidsnok.

BCG-vaksinen - skolebarnas skrekk
Husker du hva du følte da du skulle få BCG-vaksinen på grunnskolen? De fleste av oss husker det veldig godt: Vi var overbevist om at sprøyten kom til å gjøre så vondt at vi ville besvime.

Også i dag opplever mange elever at BCG-sprøyten er noe av det skumleste de må igjennom på grunnskolen. For mange starter gruingen allerede fra første skoledag. I kveldens Puls får vi være med to jenter som skal få BCG-vaksinen.

NRK1 mandag kl 19.30

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Helene Sandvig
Prosjektleder: Lars Kise
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956 (anne.bekkevold@nrk.no)
http://www.nrk.no/fakta/puls/

Bilde
Helene Sandvig leder helsemagasinet Puls. (NRK-foto: Ole Kaland)