Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. desember 2009 kl 20.15 Guddommelig galskap - Knut Hamsun

Hamsuns radikale ungdomstid

Den unge Knut Hamsun. (Foto: Scanpix)
Den unge Knut Hamsun. (Foto: Scanpix)
En fascinasjon for Hamsuns bok "Fra det moderne Amerikas åndsliv" gjorde at Per Kristian Olsen valgte forfatterens år i Amerika som fokus for den første episoden i Hamsun-serien "Guddommelig galskap".

I anledning Hamsun-året er det gitt ut flere biografier om norgeshistoriens kanskje største forfatter. I den forbindelse satte programskaper Per Kristian Olsen, mannen bak "Guddommelig galskap", seg ned og tenkte: Hva kan bli mitt bidrag?

Full av pågangsmot
Den unge Hamsun ga ut tre bøker på lokale forlag i Nord-Norge før fylte 20 år, men opplevde ikke det store gjennombruddet han ventet på.

- Hamsun hadde en utrolig utholdenhet og vilje til å skrive, sier programskaperen. Og pågangsmot hadde den unge forfatteren. Da han etter hvert fikk litt penger mellom hendene, gikk turen til København, og Hamsun oppsøkte Gyldendal forlag, der både Ibsen og Bjørnson hadde blitt publisert. Men Hamsun var for sent ute, temaene og stilen hans var utdatert, og han ble refusert.

Lykken i Amerika
Til tross for mange harde år ga ikke Hamsun opp, og etter hvert bestemte han seg for å reise til Amerika for å prøve å bli forfatter for nordmenn i det nye landet. De fire årene i Amerika ble ikke det han håpet på, men de formet Hamsun, både som forfatter og som menneske. Hamsun så opp til Bjørnson, som tidligere hadde rost Amerika opp i skyene, men hans egen opplevelse av "mulighetenes land" ble en ganske annen.

- Han hadde ikke dannelse nok til å slå igjennom, sier Per Kristian Olsen. - Han var for grov, en arbeider. Hamsun så Amerika nedenfra, han så korrupsjon, maktmisbruk og maktovergrep.

Angrep på det kommersielle Amerika
Med en spesiell evne som observatør av samfunnet skulle opplevelsene fra Amerika kuliminere i verket "Fra det moderne Amerikas åndsliv". Den radikale Hamsun slo fast at Amerikas moral var pengene, og landet hadde manglet ånd, alt var for kommersielt.

Fornektet sin radikale ungdom
"Fra det moderne Amerikas åndsliv" var ikke en bok Hamsun stod for i ettertiden. Selv kalte han boken et umodent åndsverk.

- Boken er temmelig radikal, sier Per Kristian Olsen. -Å ta avstand fra dette verket i ettertid var Hamsuns måte å fornekte sin radikale ungdom.

I kulturdokumentarserien om Knut Hamsun får vi høre fra kjennere som Paul Auster, Ghita Nørby, Jan Kjærstad, Ingar Slettan Kolloen, Robert Ferguson og Jørgen Haugan.

Egenprodusert dokumentarfilmserie i tre deler fra 2009
Programskaper: Per Kristian Olsen
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl , 92 40 38 73/ 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, 815 65 900