Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 14. februar 2009 kl 18.45 Planeten: Naturens ressurser

Fire nye planeter søkes

Planeten: Vestlig forbruksmønster sprer seg. Her fra Ikeas åpning i Kanton, Kina. 
 Fotograf: Charon Film
Planeten: Vestlig forbruksmønster sprer seg. Her fra Ikeas åpning i Kanton, Kina. Fotograf: Charon Film
Vi er nå seks milliarder mennesker på jorden. Om utviklingen fortsetter, kommer vi til å være ni milliarder i år 2050. Hvordan skal planetens ressurser strekke til? Med det forbruket vi har kunne vi trenge fem planeter. Hvor skal vi finne dem? I kveld ser Planeten på problemene med forbruksmønsteret i Vesten.

- Vi må huske at planetens ressurser er begrensede. Vi har bare en planet og ingen steder å dra. Derfor må vi lære oss å leve med de ressursene planeten har, sier Will Steffen, professor og direktør ved Centre for Resource and Environmental Studies (CRES).

Vestens overforbruk skaper store problemer for miljøet. Samtidig skjer det dramatiske endringer i økonomiene i Kina og India, og stadig flere mennesker i verden tilegner seg et vestlig forbruksmønster som innebærer et større press på miljøet. Allerede nå utnytter vi jordens ressurser til bristepunktet.

- Mange av de rike landene mener at Kina og India kommer til å bli det store problemet. Men de rike landene er ikke i noen posisjon til å kritisere de fattige. Det er dypt urettferdig av oss å skylde på dem, uten å gjøre noe med vårt eget forbruk, mener George Monbiot, gjesteprofessor ved Oxford Brookes University.

Om serien
Hvem skal man tro på i miljøspørsmålene? Kommer katastrofen? Hvordan ser det ut på kloden når våre barn er blitt voksne? Menneskene bak dokumentarserien reiste verden rundt for å få svar på disse spørsmålene. Svarene de fikk var langt fra oppmuntrende.

Klimaspørsmålene blir stadig viktigere i samfunnsdebatten, og "Planeten" gir et skremmende overblikk over menneskenes påvirkning på jorden, der klimaendringer bare er en av mange utfordringer.

I "Planeten" stilles flere ubehagelige spørsmål. Programskaperne viser til fakta fra ulike felter som påvirker miljøet, og det bildet som trer frem, er av en menneskehet i en kritisk situasjon. De valgene vi gjør nå vil få dramatiske konsekvenser for jordkloden.

Planeten er et av Nordens største dokumentarprosjekter noensinne. Filmteamet bak "Planeten" har de siste to årene besøkt 25 land og intervjuet et stort antall forskere. Mange av dem medvirker i filmen og deler sin fagkunnskap med oss.

Serien er i fire deler.

Programmet er sendt tidligere

Nordisk dokumentarserie fra 2006
Originaltittel: Planeten
Produsert av: Charon Film AB/AS Videomaker
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer