Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. juli 2000 kl 22.00 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 onsdag 12. juli kl 22.00
Herskapelig (1:9)

Gjensyn med Grefsheim

Ligge i himmelseng, spise på sølvtallerken og nyte det gode livet? Vi får i sommer et gjensyn med Toppen Bechs populære serie \"Herskapelig\" fra 1998/99. Har herregårdsfolket det slik vi tror? Første gård ut er Grefsheim storgård på Nes i Hedmark.

Vertskap på denne storgården er Anne Lise og Johan Mellbye. Grefsheim var adelig setegård i middelalderen, og den var lenge sentrum i et godskompleks med over 100 gårder i Hedmark og Oppland. Grefsheim har vært i slekten Mellbyes eie fra 1883.

Gården rommer 600 kvm grunnflate, så plassbroblemer har ekteparet Mellbye ikke. Vi blir med på en omvisning, og får blant annet vite at Grefsheim har 24 senger. Programmet viser Grefsheim om våren, sommeren, høsten og vintereren.
Vi besøker fru Anne Lise på kjøkkenet under juleforberedelsene, og vi får beundre det ferdigpyntede julebordet i stuen. Og biskopen i Hamar, Rosemarie Køhn, kommer også på besøk.

- Storgårdene rundt om i landet forvalter en viktig kulturarv, sier Toppen Bech. Ikke bare hadde de stor betydning i lokalsamfunnet som arbeidsplass og sosialt sentrum, de tok også opp i seg europeiske strømninger som ga viktige impulser til det avsidesliggende landet vårt.

Toppen Bech har mange jern i ilden. Hun ga nylig ut en bok om skikk og bruk, nå lager hun \"Herskapelig\"-bok og i sommer er hun i gang med en ny runde med opptak av \"Herskapelig\".

NRK1 onsdag kl. 22.00

Bilde
I sommer blir det gjensyn med \"Herskapelig\". Toppen Bech tar oss først med til Grefsheim gård. (Foto: Jaswinder Sing)

Egenprodusert underholdning
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956