Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 20. juni 2002 kl 19.30 Migrapolis

Skikk og bruk

Ferietiden står for døren. Mange legger snart turen ut av landet. Da kan Migrapolis hjelpe deg. For å unngå sosiale tabber, er det greit å vite hva som er skikk og bruk i ulike land.

I forbindelse med VM i fotball er det mange som har dratt til Japan og Sør-Korea. Da kan det være greit å få noen gode råd. Visste du for eksempel at det er veldig høflig å lage tydelige slurpe- og smattelyder når man spiser? Det oppfattes nemlig som et kompliment til kokken.

Men det å kun bruke en persons fornavn er en tabbe mange europeere gjør. Det er velig uhøflig i Japan. Ellers er det viktig å ikke sitte med beina i kors, behandle visittkort med ærbødighet og gjerne ta med en liten gave når man kommer på besøk.

- God mat skal belønnes med smatting og slurping. Da skjønner verten at du er fornøyd med maten, sier Masako Fukada Andersen.

Midtøsten
Mange er kanskje litt usikre på hvordan man skal kle seg hvis man skal ut og reise til et muslimsk land. Ashraf Al-Khadra og Eiqbak Al-Zirje gir oss gode råd på reisen. Visste du at menn i Midtøsten ofte leier hverandre på gaten? Det er et vanlig uttrykk for godt og varmt kameratskap.

Vær oppmerksom dersom du skal på restaurant. Det er forventet at mannen skal betale. Selv om reporter Karyn Bennett-Lund var den som inviterte ut på restaurant, insisterte Ashraf på å betale. Noe annet ville han oppfattet som en fornærmelse.

- Som mann er det jeg som må betale på restaurant, uansett pris. Kvinner kan ikke spandere på meg, ler Ashraf Al-Khadra.

Popkultur
Nordmenn oppfatter nok at de har en egen drikkekultur. Noe av årsaken er nok prisen. Den kanadiske bartenderen Duncan Harwood mener nordmenn er mer hyggelige når de har litt innabords. Han synes stemningen er trygg og harmonisk på norske puber. Fulle folk i hjemlandet holder han seg langt unna. Det tok også tid til å venne seg til nordmenns nokså praktiske pekefinger som indikerer en ny øl. Ellers forstår Duncan godt at det er mindre obligatorisk å spandere runder på hele bordet når man har et prisnivå som i Norge.

- Nordmenn bør bruke en mer høflig tone når de bestiller mat og drikke i utlandet. Det er ikke vanlig med like uformell tone i alle land, mener bartender Duncan Harwood fra Kanada.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Kjetil Saugestad
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83