Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. september 2005 kl 19.55 Lysglimt i mørke: En ny hverdag

Fyrene avfolkes

Dag Lindebjerg og kunstmaler Olav Storø på Ryvarden fyr (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg og kunstmaler Olav Storø på Ryvarden fyr (Foto: NRK)
Hva skal vi bruke fyrstasjonene til i fremtiden? Dag Lindebjerg tar for seg en del fyr som har fått en helt ny hverdag, med ny aktivitet.

Når alle fyrstasjoner nå skal avfolkes, vil hundrevis av bolighus, uthus og naust stå tomme og ubrukt langs hele norskekysten. Store fyrstasjoner som i sin tid var bolig og hjem for opptil 30 mennesker, vil trenge vedlikehold, tilsyn og aller helst aktivitet og mennesker. Derfor opplever mange fyr en brutal ny hverdag.

Dag Lindebjerg har funnet frem til fyr hvor en rekke aktiviteter foregår.

Kulturfyret
Programlederens reise starter på Ryvarden fyr i Sveio. Det er et fyr med egen "Kulturfyrvokter", og en rekke kulturelle aktiviteter. Her bor kunstnere av alle slag, her er kafé og utstillinger og her holdes det konserter og spilles inn plater. Et fyr som er blitt et kultursenter for hele Vestlandet. Ikke minst har Vamp gjort fyret kjent. De bruker fyret både til øving og innspillinger, og det høres på musikken Vamp og Øyvind Staveland har forøvrig stått for musikken til hele fyrserien.

Lokale krefter i sving
Etter besøket hos kunstmaler Olav Storø og Vamp på Ryvarden, går turen videre til Slåtterøy fyr. Her har en lokal stiftelse overtatt fyret, en stiftelse der flere av Bømlo-teatrets medlemmer er sentrale. Håpet er at også Slåtterøy skal bli et lignende kultursenter slik som Ryvarden.

Videre nordover på Vestlandet passerer Lindebjerg fyret på Marstein som ble rasert av stormene sist vinter. Men også her arbeider lokale krefter for restaurering og ny bruk av fyret.

På Fedje har man startet utleie og servering i de to fyrene Hellisøy og Holmengrå, mens fyret med det kanskje største etterbrukspotensiale, Utvær fyr, står og venter på all den aktiviteten som Norges vestligste fyr bør kunne skape.

Om serien
Vår kysthistorie bærer på dramatiske forandringer. Vårt langstrakte land har i alt hatt over 200 fyrstasjoner. I dag er samtlige fyr i ferd med å bli avbemannet. Dette har fått Dag Lindebjerg til å legge ut på en lang "fyrreise". Gjennom seks programmer tar han oss med fra Torbjørnskjær fyr i Østfold til Bøkfjord fyr ved Kirkenes.

Underveis besøker Dag Lindebjerg en rekke av våre mest kjente fyr, og mange har vært historiske milepæler i vår kysthistorie. Han treffer nåværende og tidligere fyrvoktere, og folk som har bodd store deler av sitt liv på avsidesliggende utpostene mot storhavet. Han møter mennesker som har vokst opp på fyrene, og nye brukere.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg, tlf: 95 15 22 78
Prosjektleder: Thomas Hellum, tlf: 41 42 55 09
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78