Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mars 2005 kl 22.30 Safari - i kunst og kultur

Sesongens siste Safari

Programleder Marte Spurkeland. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Programleder Marte Spurkeland. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Safaris siste sending byr på Hamlet, utstillingsrom, samtidsmusikk spilt i en campingvogn og en svenske som maler verdens største maleri.

- Hamlet er mitt hittil mest ambisiøse prosjekt, forteller kunstneren Ida Lorentzen. Hun er kjent for sine bilder av rom og interiør. Nylig ble hun ferdig med Hamlet-serien, der hun har malt interiør fra Kronborg slott i Danmark, åsted for handlingen i skuespillet Hamlet. Lorentzen belyser slottet både som litterær kilde og som maktsentrum i Europa på 1600-tallet.

Programleder Marte Spurkland møter Ida Lorentzen på Nyfossum på Blaafarveværket. Det er her Lorentzen har sin faste utstilling. Til sommeren vil deler av Hamlet-serien bli vist også på Blaafarveværket.

Ingrid Toogood Hovland
Den unge Stavanger-kunstneren Ingrid Toogood Hovland har tidligere jobbet med foto og maleri, men i det siste har interessen hennes for utstillingsrommet vokst. I utstillingen "Sceneries" på Akershus Kunstnersenter har maleriene rett og slett strukket seg tredimensjonalt ut i rommene.

Campingvogn og samtidsmusikk
Komponist Øivind Torvund er kritisk til konvensjonelle konsertlokaler, han vil heller gi publikum intense og eksklusive konsertopplevelser. Kjernen i arbeidene hans er folkemusikk og folkekunst, for eksempel å blande techno med gamle slåtter - og tagging og rosemaling. Under Happy Days Festivalen 6. til 9. april skal han bruke en campingvogn og en stylet BMW som konsertlokale. Charlotte Thiis-Evensen møtet Torvund på en parkeringsplass på Tøyen i Oslo for en prøvekonsert:

Verdens største maleri
Helsingborg-kunstneren David Åberg er i ferd med å male verdens største maleri. Bildet blir hele 4.000 kvadratmeter, noe som vil gi Åberg plass i Guinness' rekordbok som verdens største maleri malt av én kunstner. De første 1000 kvm er ferdige, og bildet befinner seg i en nedlagt flyhangar utenfor Helsingborg. Safari har tatt turen over grensen for å sjekke fremdriften i prosjektet.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Faste reportere: Thor Oreld, Leon Mathisen, Charlotte Thiis-Evensen, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Atta Ansari, Helge Semb
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Håkon Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79
Vises også i Nett-TV (kun direkte)