Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 25. juni 2004 kl 20.00 Det ville Australasia: Øyriket

Et mangfoldig øyliv

Paradisfuglene gjør alt de kan for å imponere damene. (Foto: BBC)
Paradisfuglene gjør alt de kan for å imponere damene. (Foto: BBC)
Australia ligger i et hav av øyer. Det er mange tusen av dem, og de har et bredt spenn fra de små tropiske til de gedigne med snøkledte fjell. Dyre- og plantelivet på de ulike øyene er helt spesielt. Her er gjennomsiktige reker, fugler i neonfarger og fisker som svømmer vertikalt for å ligne sjøgress.

Tidligere var Ny Guinea en del av Australia, og området mellom dem var en stor, sammenhengende sump. Da havet steg, ble de to øyene skilt, men deler av sumpen dukker opp igjen når monsunregnet setter inn. Da blir området uimotståelig for horder av sjøfugl, som igjen er uimotståelig for saltvannskrokodillene…

Fargerike fugler
På Ny Guinea finner vi et vell av fargesprakende fugler. Den ene rasen mer neonlysende enn den andre. Og paradisfuglenes paringsdans er et flott syn. Hannene danser for hunnen på en nøye tilrettelagt scene. På forhånd har de ribbet alle bladene fra greinene slik at de brusende fjærene kommer til sin rett.

Papegøyer i snøen
New Zealand og Australia gled fra hverandre for så mange millioner av år siden at de to øyene er svært forskjellige. Mesteparten av dyre-og plantelivet er unikt. Da europeerne kom til øya for et par hundre år siden, brakte de blant annet med seg katter og rotter som har rasert mye av det varierte fuglelivet. Men på mange av de 700 øyene rundt New Zealand er både fugle-og dyrelivet uberørt av sivilisasjonen.

Men noen fugler stortrives med mennesker. Oppe i fjellene lever en spesiell type papegøyer som elsker å leke i snøen. Og med alle skituristene er det også mye lett tilgjengelig junkfood å få tak i samt biler som må herpes…

Om serien
Seks fredager kan seerne bli med til Australasias bisarre plante- og dyreliv. Hver episode er en detektivhistorie som forsøker å avdekke Australasias skjulte hemmeligheter og forklare hvorfor naturen og dyrelivet er så spesielt.

Det spektakulære landskapet er full av overraskelser, fra stekende ørken til snøkledte fjelltopper, tropisk jungel og korallrev.

Innkjøpt naturdokumentar fra BBC
Originaltittel: Wild Australasia
Episodetittel: Southern seas
Norsk kommentar: Trond Berg
Pressekontakt: Frøydis Haug , 23 04 99 18/ 98 48 02 78