Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 4. februar 2009 kl 22.30 Film: The Insider

Tobakksindustrien i hardt vær

Samarbeidet med tv-produsenten Lowell Bergman (Al Pacino) har store konsekvenser for Jeffrey Wigand (Russell Crowe) og familien hans (Foto: Mann/Roth Forward Press)
Samarbeidet med tv-produsenten Lowell Bergman (Al Pacino) har store konsekvenser for Jeffrey Wigand (Russell Crowe) og familien hans (Foto: Mann/Roth Forward Press)
Den amerikanske tobakksindustrien måtte i 1997 ut med 206 milliarder dollar i en rettssak, den høyeste sum noensinne i USAs historie. Jeffrey Wigand var et sentralt vitne. Han var sjef for forskning og utvikling i tobakksfirmaet Brown & Williamson, en utmerket vitenskapsmann og den ultimate insider. Ingen før ham hadde gått ut offentlig.

Filmen er basert på en historie fra virkeligheten.

Det hele begynte med at Jeffrey Wigand fikk sparken fra tobakkonsernet på grunn av manglende sosiale antenner. Etter en del overtalelser gikk han med på å oversette noen dokumenter om tobakkskader for tv-produsenten Lowell Bergman, noe som ikke falt i god jord hos Wigands tidligere arbeidsgivere.

Toppsjefene fikk kalde føtter, og ble urolige for at Wigand skulle avsløre flere av selskapets grumsete hemmeligheter. De forsøkte å sette Wigand under press, med det resultat at Wigand ble rasende og fortalte alt Brown & Williamson ville holde skjult i nyhetsprogrammet "60 Minutes".

Wigand ble utsatt for søksmål, overvåking, ryktespredning og til og med drapstrusler. Han mistet kona, familien og alt han ellers eide, men stilte fortsatt opp på intervjuet. Bare for å se at tv-selskapet lot seg presse til å stanse sendingen.

Men media plukket opp saken, og det hele endte med at tobakksindustrien ble kjent skyldig i et kollektivt søksmål på 206 milliarder dollar.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk drama (1999)
Originaltittel: "The Insider"
Med Russell Crowe (Jeffrey Wigand), Al Pacino (Lowell Bergman), Christopher Plummer (Mike Wallace) og Diane Venora (Liane Wigand)
Regi: Michael Mann
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no