Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 12. desember 1999 kl 19.45 Mendel

Mendel (ttv)


NRK1 søndag 12. desember kl 19.45
Mendel (2:3)

Kulturkollisjon

Mendel og hans familie er nå vel plassert i Norge, men det er ikke helt enkelt å bli en del av den norske kulturen. Så gjør heller ikke familien Trotzig så veldig mye for å menge seg med nordmenn. De vil helst holde seg sammen med de andre tyske flyktningene.
Derfor liker ikke Mendels pappa det særlig godt at hans yngste sønn har gjort seg til venner med en aldrende norsk mann. Mendel trives svært godt sammen med mannen, som bor i loftsleiligheten i rekkehuset til Mendels familie.
Mendels familie klager over norske skikker, mat og kultur, og har ikke mye til overs for nordmenn. Mendel på sin side er oppgitt over familien, og tenker med seg selv at jøder har en del unormale skikker de også.
Livet går sin gang for familien. Etter beste evne prøver de å opprettholde sine jødiske plikter, men i tankene ligger fortiden som en mare. Mendel sniker til seg gamle fotoalbum, og får mareritt av bildene. Og når han spør moren om hun kan forklare hvor enkelte familiemedlemmer er blitt av, vil hun ikke svare. Barna skal holdes utenfor fortiden.
Plutselig en natt våkner familien av at det brenner, og igjen blir de nødt til å finne seg et annet sted å bo. De flytter til en ny plass, der Mendel må finne seg nye venner. Men det er vanskelig å bli godtatt, for nordmenn glemmer ikke tyskerne og deres handlinger.
Og det er nå Mendel møter den mystiske vottemannen.

Om serien
Filmen \"Mendel\", som handler om den jødiske flyktningegutten ved samme navn, hadde premiere på kino i 1996. Filmen fikk svært gode kritikker både for innhold og spill, og nå sender NRK1 en bearbeidet utgave av den norske spillefilmen som en tv-serie i tre episoder.
\"Mendel\" er den muntert, men dog vemodige historien om den tyske niåringen Mendel og de jødiske flyktningene som kom til Norge på 50-tallet. Den gang var flyktninger like sjelden som hvitløk, og selvfølgelig både eksotisk og fremmed.
\"Mendel\" er en koproduksjon mellom Northern lights og NRK, og både manus og regi er ved Alexander Røsler som selv kom til Norge som jødisk flyktning fra Tyskland på 50-tallet.
Filmens miljøskildringer er hentet direkte fra Røslers egne opplevelser i barndommen, mens selve historien er fri diktning.
Serien er tospråklig, både norsk og tysk, noe som bød på store utfordringer i arbeidet med å finne skuespillere. Rollebesetningen har blitt svært spennende med erfarne tyske og norske skuespillere.

NRK1 søndag kl 19.45

Dramaserie produsert i samarbeid mellom NRK og Northern lights
I hovedrollene: Thomas Jüngling Sørensen, Teresa Harder, Hans Kramer og Bjørn Sundquist
Manus og regi. Alexander Rösler
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18

\0\0\0