Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. desember 2011 kl 23.30 Nattkino: The Queen

Kongehuset og folket i utakt


Prinsesse Dianas død var en hendelse som kastet det engelske kongehuset ut i den verste tillitskrisen i moderne tid. Hvordan skulle den opphøyde og reserverte dronningen håndtere folkets krav om innlevelse i den nasjonale sorgen?

Diana, prinsesse av Wales, døde 31. august 1997 i Paris etter at bilen hun satt i kolliderte med en pilar i Pont de l’Alma-tunnelen. Diana og hennes kjæreste, Dodi Al-Fayed, skal ha forsøkt å slippe unna pågående paparazzi-fotografer.

Dianas død var en mediehendelse av sjeldent format. Den fylte førstesider og fjernsynssendinger verden over i uker og måneder.

Taus dronning
I løpet av få dager ble det klart at det britiske kongehuset var dramatisk i utakt med det folkets følelser. Dronningen viste seg ikke offentlig for å sette ord på sine og nasjonens følelser etter bortgangen til den umåtelig populære prinsessen.

Det var ingen hemmelighet at forholdet mellom dronning Elizabeth II og hennes tidligere svigerdatter hadde vært lite hjertelig, men likevel: Så kald kunne ingen være etter en slik tragedie, innvendte stadig flere – ivrig ledsaget av engelske tabloidaviser.


Tony Blair tar affære
I Downing Street nummer ti satt den ferske og mediebevisste statsminister Tony Blair. Han øvde et mildt press på dronningen for å få henne til å stå fram for folket og uttrykke sorg. Dronningen måtte balansere mellom det private og det offentlige, ansvaret og følelsene, gamle skikker og nye krav til deltakelse. Det skulle bli en tøff øvelse for en dronning formet av en annen tid.

Filmen er langt på vei en skildring av forholdet mellom dronningen og statsministeren.

Nominert til seks Oscar
The Queen ble nominert til hele seks Oscar under den 79. Helen Mirren vant for "beste kvinnelige hovedrolle". De andre nominasjonene var blant annet "beste film", "beste regi" og "beste originalmanus".

Sendt tidligere.

Britisk drama (2006)
Originaltittel: The Queen
Produksjon: Pathé Pictures International
Manus: Peter Morgan og Stephen Frears
Regi: Stephen Frears
Med: Helen Mirren, James Cromwell, Michael Sheen, Paul Barrett, Stephen Samson.
Pressekontakt: Nathalie Sprus, tlf direkte: 22044575
mobil:90 94 27 08/
Tv-seere bes å kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf: 815 65 900