Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 11. november 2004 kl 21.35 Sopranos

Dødelig rivalisering

Tony Soprano (James Gandolfini) havner i en knipe. (Foto: HBO)
Tony Soprano (James Gandolfini) havner i en knipe. (Foto: HBO)
Maktkampen mellom Tony Soprano og Phil Leotardo hardner til, med tap på begge sider. Har Tony tilstrekkelig kontroll på sine menn til å unngå blodbad?

Tony opplever vanskelige og anstrengende tider, og han søker trøst og avkobling hos elskerinnen Valentina. Imidlertid blir hun utsatt for en ulykke i hjemmet.

Tony bestemmer seg for å sjekke inn på hotell for å hvile ut etter alle strabasene. På veien stikker han innom fetteren Tony Blundetto for å hente penger. Tony B. virker ukonsentrert og nervøs, og Tony skjønner at noe er galt.

Hevn
På hotellet får Tony forklaringen. Angelo, Tony B.s mentor og forbilde, er skutt og drept av Phil og Billy Leotardo. Dette er dårlige nyheter for Tonys håp om fred mellom de ulike grupperingene.

Tidlig neste morgen blir han vekket av Christopher. Han gir Tony en beskjed han helst ikke vil høre.

Om serien
Sopranos er en av de siste tiårenes største tv-suksesser. Serien har vunnet flerfoldige priser, og ble i år nominert i hele 20 kategorier i Emmy-utdelingen, tv-bransjens svar på Oscar-prisen. Serien stakk av med det gjeveste trofeet, prisen for beste dramaserie. Michael Imperioli fikk prisen for beste mannlig birolle og Drea de Matteo for beste kvinnelige birolle. I tillegg ble den nest siste episoden i sesong 5 tildelt prisen for beste manus.

Handlingen er lagt til New Jersey, like ved New York. Dette er kjerneområdet for Tony Soprano og hans familie, både i privat og profesjonell forstand. Tony strever med å holde rivaliserende gjenger unna, samt å opprettholde en skjør maktbalanse innad i sin egen gruppe. Myndighetene er stadig i hælene på Tony, men foreløpig har han lykkes i å holde dem unna.

Samtidig må han forsøke å være en god og ansvarlig ektemann, noe han har hatt mindre hell med den siste tiden. Kona Carmela har flyttet ut, og sønnen A. J. bor sammen med henne. Søsteren Janice er et stadig irritasjonsmoment, så det er kanskje ikke så rart at Tony har hatt behov for å lufte sine frustrasjoner hos psykiateren Dr. Jennifer Melfi.

Innkjøpt amerikansk dramaserie (2002)
Originaltittel: The Sopranos
Episodetittel: The Test Dream
Produsert av HBO
I de viktigste rollene: James Gandolfini (Tony Soprano), Lorraine Bracco (Dr. Jennifer Melfi), Edie Falco (Carmela Soprano), Christopher Moltisanti (Michael Imperioli), Dominic Chianese ("Junior" Soprano), Steven van Zandt (Silvio Dante), Tony Scirico (Paulie Walnuts), Jamie-Lynn Discala (Meadow Soprano), Robert Iler (Anthony Soprano jr).
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79,