Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. august 2009 kl 23.15 Nattkino: Billy Elliot

Fra boksing til ballett

Billy (Jamie Bell) går fra bokseringen til en verden med tyll og tåspissdans (Foto: Universal Pictures)
Billy (Jamie Bell) går fra bokseringen til en verden med tyll og tåspissdans (Foto: Universal Pictures)
Durham County, England 1984. Rasende gruvearbeidere streiker i bitter motstand mot Thatcher-styret. Fremst i kampen står Billy Elliots far og bror. De presser Billy til å ta boksetimer, men han føler seg utenfor både i den politiske kampen og i bokseringen.

Den store forandringen i Billys liv skjer når byens ballettklasse midlertidig må flytte inn i bokselokalene. Billy får i oppgave av boksetreneren å bli igjen for å levere nøklene til ballettlæreren Mrs. Wilkinson, og han benytter sjansen til å prøve seg litt. Mrs. Wilkinson ser at Billy har talent.

Hjemme sliter faren og broren med å få mat på bordet, og faren eksploderer når han oppdager at den 11 år gamle sønnen hans har kastet bort boksepengene på lite mannlige aktiviteter. Når Billy forbys å danse, og attpå til må passe på sin stadig mer senile farmor, blir hverdagen ganske problematisk. Vennskapet med kameraten Michael blir imidlertid sterkere, og Billy fatter også interesse for en av ballettjentene, Debbie, som er Mrs. Wilkinsons datter.

Mrs.Wilkinson oppmuntrer Billy til å prøvedanse for Den kongelige ballettskolen i London, hvor han kan finpusse talentet sitt. Da vil han samtidig slippe unna de nedbrytende omgivelsene i hjembyen. Men Billy føler seg dratt mellom ansvaret for familien og dansen. For ham er ønsket om å danse mer enn en hobby. Det er en lidenskap, og det er hans skjebne.

Sendt tidligere.

Britisk drama (2000)
Originaltittel: "Billy Elliot"
Med Jamie Bell (Billy), Julie Walters (Mrs. Wilkinson), Gary Lewis (pappa), Jamie Driven (storebror Tony), Stuart Wells (Michael), Jean Heywood (farmor) og Nicola Blackwell (Debbie)
Regi: Stephen Daldry
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no