Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 26. juli 2005 kl 20.55 CP-magasinet

Skole-trøbbel for funksjonshemmede

Jonas og Olle i det svenske
Jonas og Olle i det svenske "CP-magasinet" for og om funksjonshemmede. (Foto: SVT)
Det svenske "CP-magasinet" besøker to gymnaser for bevegelseshemmede. Fine skoler, men fortsatt hefter holdninger fra fortiden ved både det ene og det andre.

Gymnasene på Skärholmen (Stockholm) og i Angered (Gøteborg) er begge spesialskoler for funksjonshemmede. De er på mange måter som andre gymnas, men likevel ikke. Elevene blir uteksaminert og får vitnesbyrd akkurat som alle andre. Så viser det seg at vitnesbyrdene har et vedlegg som er spesielt mynte på funksjonshemmede. Innholdet virker helt klart negativt inn dersom de skal immatrikulere ved et av Sveriges universiteter.

"Føttenes Franz Liszt"
På 70-tallet var CP-rammete Mats Åkerlund kjent gjennom flere utsendelser i fjernsyn der han spilte orgel med tærne. Programleder Olle Palmlöf begir seg på leting etter Mats – eller "Føttenes Franz Liszt" som han ble kalt – for å høre hva som hendte siden.

Dessuten: Skal personer med alvorlige mage- og tarmsykdommer ha rett til handikapparkering i Sverige? Revolverjournalisten Carina utfordrer infrastrukturminister Ulrika Messing til å svare på spørsmålet.

Mer om serien
Da det svenske "CP-magasinet" gikk av stabelen i fjor sommer, var det visstnok første gang et fjernsynsprogram ble laget av en funksjonshemmet og presentert direkte fra de funksjonshemmedes eget ståsted. Med "CP-magasinet" har programlederne Jonas Franksson og Olle Palmlöf skapt debatt i Sverige, en debatt som handler om problemer og holdninger som spesielt rammer de funksjonshemmede.

Folkene bak Sveriges Televisions magasin om og for funksjonshemmede ble sist høst tildelt Stora Journalistpriset for 2004 i kategorien "Årets förnyare".

Svensk magasin i 8 deler (2004)
Originaltittel: CP-magasinet
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57