Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. september 2007 kl 19.30 Ut i naturen: På tynn is

Et møte med fremtiden

Reporter Unni Ødegård besøker Svalbard for å ta tempen på en verden som er i ferd med å forsvinne (Foto: Torgeir Beck Lande)
Reporter Unni Ødegård besøker Svalbard for å ta tempen på en verden som er i ferd med å forsvinne (Foto: Torgeir Beck Lande)
Kloden vår blir varmere. Hvis dagens klimautslipp fortsetter, vil Arktis være isfritt om bare noen tiår. Dyrene som lever på havets isdekke, som sel og isbjørn, har allerede store problemer fordi isen smelter.

Bli med programskaper Unni Ødegård til Svalbard og en verden som er i ferd med å forsvinne. Det blir et sterkt møte med fremtiden.

Dystre utsikter
Isen i Arkits smelter i rekordtempo. Det har aldri vært så lite sommer-is i Arktis som i 2007, og de siste 25 år har to millioner kvadratkilometer av isen forsvunnet. Verdens klimaforskere forteller oss om et sommer-isfritt Arktis allerede i 2050. Dette er tall og statistikk for oss ennå. Men for dyrene som er avhengig av sjøisen er det så mye, mye mer.

Et liv på isen
Sjøisen er livsplattform for et helt univers, et unikt økosystem i verden. Ringsel og storkobbe er de artene som er mest avhengig av sjøisen. På isen føder og fostrer de opp ungene sine, halve livet tilbringer de på isen – når de ikke er i vannet. Det får store konsekvenser for disse artene når leveområdene forsvinner. Hvor skal de føde ungene sine, hvor skal de leve?

Maten forsvinner
På sjøisen kan isbjørnen vandre enorme avstander for å finne steder å jakte, og selene på isen er hovedføden til isbjørnen. Når isen smelter, reduseres også isbjørnens jaktområder. Isbjørnen går en sulten fremtid i møte. I deler av Arktis kan vi allerede se store endringer i isforholdene, og hvordan dette gjør livet vanskeligere for dyrene på isen.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programansvarlig: Unni Ødegård, tlf: 91 61 16 55
Unni Ødegård
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Terje Dale
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 73 82 / 98 87 50 78
Inger Larsen
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no