Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 23. mars 2001 kl 23.55 Steve Martin - alvorlig morsom!

Steve Martin - alvorlig morsom! (t)


NRK1 fredag 23. mars kl 23.55
Steve Martin - alvorlig morsom!

Hollywoods absurde filosof

BBC har laget dette portrettet av den amerikanske komikeren, skuespilleren og forfatteren Steve Martin. Michael Caine og John Cleese er blant dem som uttaler seg om Martins spesielle talent. Han er for øvrig konferansier under årets Oscar-utdeling som finner sted natt til mandag.

Steve Martin slo igjennom som stand up-komiker på 70-tallet, og har senere opplevd stor suksess som filmskuespiller og forfatter. Filmen \"Roxanne\" betydde noe helt spesielt for Steve Martin. Han forteller at han etter den filmen følte at han ble respektert. Den seneste suksessen fra Steve Martins hånd er filmen \"Bowfinger\", en satire over livet i Hollywood. Som forfatter har han fått kritikerne til å juble over boken \"Shopgirl\" som har toppet bestselgerlistene i New York Times.

Disneyland
Steve Martin ble født i 1945. Samme året så også fornøyelsesparken Disneyland dagens lys, og ti år etter fikk unge Steve sin første jobb her. Han var oppslukt av Disneyland, som for ham var ensbetydende med show business. Wally Boag var en komiker som opptrådte i parken, og etter hvert kunne Steve alle replikkene hans og håpet at Wally ville bli syk slik at han kunne steppe inn. Som tenåring lærte han seg å spille banjo, og med tid og stunder fikk han jobb som komiker ved et komedieteater i en annen fornøyelsespark.

Kroppsspråk
Det å opptre fire ganger om dagen for publikum var lærerikt for Steve Martin, selv om han ofte ble møtt med ukvemsord og buing fra fulle folk og et publikum som ville høre rock\'n roll. Men Steve Martin ga ikke opp, og på 70-tallet var gjennombruddet et faktum. Publikum elsket den absurde personen i hvit dress med det utrolige kroppsspråket. På samme måte som Jim Carrey og Jerry Lewis er Steve Martin en fysisk komiker. - Hjerne, tær og fingre - han bruker alt, sier John Cleese.

En forelskelse brakte Steve Martin inn på college, hvor han begynte å studere filosofi. - Det forandret livet mitt. Med filosofien i bagasjen skjønte jeg det absurde i all komedie, forteller han. John Cleese mener at Steve Martins beste filmer er dem han har skrevet manus til selv.
- Men, sier Cleese og smiler, Steves interesse for moderne kunst er ikke akkurat billig, så han må vel ta noen jobber som ren skuespiller også.

I dag trives Steve Martin i sitt hjem i Santa Barbara sammen med sin firbente samboer, Roger. - Etter som jeg blir eldre betyr været og maten alt, sier Steve Martin, og California tilfredsstiller alle min behov. Steve Martin er imidlertid ikke eldre enn at han har begynt å gå på rulleskøyter. Og han er ikke helt fornøyd med noen av filmene sine, men alle har enkelte geniale sekvenser.

I tillegg til Michael Caine og John Cleese, møter vi både barndomsvennen og søsteren til Steve Martin, samarbeidspartnere fra filmbransjen og de britiske komikerne Eric Idle og Billy Connolly. Sistnevnte mener at Steve Martin helt og holdent er et California-produkt. Og bakom synger Beach Boys...

NRK1 fredag kl 23.55

Britisk produksjon BBC
Originaltittel: \"Steve Martin - Seriously Funny\"
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Selv om han har vært gift, er hunden Roger Steve Martins eneste \"samboer\" i dag. (Foto: Gillian Lefkowitz)