Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 mandag 14. juli 2008 kl 20.25 Kroppen: Blod

En blodig greie

I en actionfilm skal det helst være blodige scener. (Foto: Monster)
I en actionfilm skal det helst være blodige scener. (Foto: Monster)
"Kroppens" nysgjerrige programleder Truls er i kveld i hælene på blodets ferd igjennom systemet vårt. Hvor kommer det fra? Hvor skal det? Og hvorfor blir enkelte uvel av synet av blod?

Blod består av blodplasma og blodceller. Blodplasmaet er en farveløs væske. Blodcellene transporteres gjennom blodplasmaet. Blodet får sin karakteristiske rødfarve fra det jernholdige proteinet hemoglobin i blodcellene.

I kveldens program snakker Truls Svendsen med Roar Uthaug om å lage en blodig actionfilm, og får hjelp av musikkprodusent Ole Evenrud til å lage en hjerteskjærende pophit ved hjelp av sin egen hjerterytme. Hjertet vårt pumper i hvilestilling ca fem liter blod per minutt. Dette volumet kan økes til mellom 30-40 liter hos godt trente utøvere.

Ukens utmerkede kjentmannskropp tilhører den tidligere proffspilleren i fotball, Erik Thorstvedt.

Om serien
Truls Svendsen er programleder for "Kroppen", og i løpet av åtte programmer tar han for seg ulike deler av menneskekroppen. I samtaler med fagfolk og kjentfolk avliver han myter, stiller smarte og dumme spørsmål og lar seg imponere av hvor fantastiske vi alle egentlig er.

Programserien tar opp spørsmål som sikkert de fleste har stilt seg, men egentlig aldri har fått svar på. For hvorfor har menn brystvorter? Hvor kommer tårer fra, og hva er egentlig leamus? Hvorfor er det bare menn som får skjegg? Hvorfor får vi gåsehud av vakker musikk, og hvordan ser verden ut når man er fargeblind?

I løpet av serien stifter vi også bekjentskap med fastlege Tina Jakobsson. Hun svarer på små og store spørsmål om alt som har med kropp å gjøre. I tillegg møter vi i spalten "Kjentmannskroppen" hver uke en kjent person som snakker om sitt forhold til kropp.

Serien er vist tidligere.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Programleder: Truls Svendsen
Produsent: Monster
Produsent: Ingvild Daae
Pressekontakt: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no