Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. september 2004 kl 23.15 Utsyn: OL til høystbydende

Korrupt spill om OL

BBC-journalisten Justin Rowlatt møtte de
BBC-journalisten Justin Rowlatt møtte de "riktige" forbindelsene under dekke av å skulle skaffe London OL i 2012. (Foto: BBC)
Vinterlekene i Salt Lake City er gått inn i historien som de korrupte olympiske lekene. Sommerlekene i Athen skulle være en tilbakevending til de olympiske idealer om integritet og fair play. Likevel fikk BBC-journalisten Justin Rowlatt oppleve hvordan stemmene til enkelte av medlemmene i IOC fortsatt er til salgs.

BBCs hjemmelsmann Justin Rowlatt gikk fram på denne måten: Han utga seg for å være rådgiveren til sterke finansielle kretser i London. Han hevdet han representerte krefter som arbeidet for å sikre London OL i 2012, og han brukte skjult kamera. Rowlatt fikk bevis for at IOC ikke har ryddet opp i korrupsjonen, slik organisasjonen hevder. Han fikk innsikt i en verden av bestikkelser.

Fire millioner euro
Av IOC-veteraner ble Rowlett fortalt at det ville koste fire millioner euro å kjøpe nok stemmer i IOC for å få OL til London i 2012.

Dokumentaren viser hvordan tidligere IOC-medlemmer som allerede har mottatt hundretusener av kroner fra byer som før har søkt om å få OL, i samtlige tilfeller ble tilbudt penger av søkerbyer for OL i 2012. Og det er disse veteranene som opptrer som agenter for byene som søker.

Hvordan sikrer så disse agentene IOC-stemmer for dem som betaler?

Selve clouet i Rowlatts framstilling av korrupsjonen i IOC kommer på et illegalt møte der han under dekke av å representere London som søkerby blir fortalt hvordan det hele går til – av et livs levende IOC-medlem!

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: Buying the Games
Produsert av: BBC
Kontaktperson i Programinnkjøp: gunilla.gaarder@nrk.no, tlf. 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57