Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 12. mars 2008 kl 23.05 Dypet - hvalenes rike

Spermasetthvalens odyssé

Spermasetthvalens rike i all sin storslåtthet – ufattelig dype canyons, undersjøiske vulkaner,  voldsomme fjellkjeder. (Foto: BBC)
Spermasetthvalens rike i all sin storslåtthet – ufattelig dype canyons, undersjøiske vulkaner, voldsomme fjellkjeder. (Foto: BBC)
Følg med 11 km under havoverflaten (Marianadypet), kryss Stillehavet fra Filippinene til Galapagos og se spermasetthvalens parringslek og kamp. Dette er andre del av BBCs praktfulle dokumentar om en spermasetthvals liv.

Hvalbåter, bunntrålere, spekkhoggere, atomubåter, oljerigger – farene er mange i en spermasetthvals liv, og mennesket trenger seg mer og mer inn i disse kjempedyrenes havområder.

Hannhvalen vi følger i dokumentaren, har fått sin familie slaktet ned av hvalbåter og har måttet klare seg selv fra "barnsben" av. Nå er den voksen og vil søke opp et annet og mer utfordrende hav – Stillehavet.

Helt til Marianadypet bærer det, og også der er det tegn til mennesker. I en ståltank har to menn dykket helt ned til 11 000 meter, det dypeste punktet i verdenshavene.

Naturlige fiender
Et fangstskip med bakkeline samler sammen fisk på Stillehavets bunn, og dette er gratis mat for spermasetthvalen. Men det koster, for andre har meldt sin interesse, nemlig spekkhoggerne. De er spermasetthvalens naturlige fiender, så her blir det kamp.

Utenfor Hawaii roter spermasetthvalen seg borti en atomubåt, og det koster den nesten livet. Da han finner ut at en vanligvis matrik undersjøisk canyon er feid helt ren for fisk av en bunntråler, vender spermasetthvalen hjemover. Hvalenes fristed er og blir Sydishavet og Antarktis.

På veien passerer han en oljerigg, spermasetthvalen er nå blitt 75 år gammel og verdenshavene er sterkt forandret i løpet av hans levetid. Vi følger med ham enda noen turer, inntil han strander på en havsbredd i Australia – 80 år gammel.

Programmet er sendt tidligere.
Britisk dokumentar
Originaltittel: Deep Ocean
Produsert av: BBC
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no