Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 31. mars 2003 kl 19.55 Hospitalet

Smerter i hjertet

Avdelingsleder ved Hjerteavdelingen (Haukeland Universitetssykehus), professor dr. med. og hjertespesialist Jan Erik Nordrehaug.  (Foto: Scanpix)
Avdelingsleder ved Hjerteavdelingen (Haukeland Universitetssykehus), professor dr. med. og hjertespesialist Jan Erik Nordrehaug. (Foto: Scanpix)
45 prosent av oss dør av hjerte- kar-sykdommer. I denne episoden av "Hospitalet" følger vi 40 år gamle Egon Martinson inn på Hjerteavdelingen. Egon kjente smerter i brystet da han spilte fotball med sønnene sine på 6 og 8 år, og legene har funnet ut at en av de store blodårene rundt hjertet har en innsnevring som skaper Angina-smertene. Egon er spent, og litt nervøs for hva legene vil gjøre med ham.

Også for teamet på Luftambulansen er hjertetilfeller en stor del av hverdagen. Hvis hjertet stopper, er det minutter om å gjøre. Jo raskere hjertet kan startes igjen, jo større sjanse er det for at pasienten skal klare seg.

Ni-åringen Olav, som vi møtte i forrige episode, er lam i venstre halvdel av ansiktet. Under en maraton-operasjon arbeider et team av kirurger for å flytte en muskel fra Olavs lår og opp i den lamme halvdelen av ansiktet hans. På den måten kan kanskje Olav få smilet sitt tilbake.

Om "Hospitalet"
På enorme Haukeland Universitetssykehus i Bergen blir rundt 150.000 pasienter behandlet hvert år. Her arbeider rundt 600 leger og 3.000 pleiere.

NRKs filmteam har fått tilgang til steder på sykehuset der få andre utenforstående har sluppet til. Dokumentarføljetongen "Hospitalet" i åtte episoder gir derfor et unikt innblikk bak fasaden på et stort, moderne sykehus.

NRK Hordaland
En dokumenterføljetong i 8 episoder.
Regissør: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 90158212,
Anne Marie Kvassheim