Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 29. desember 2007 kl 14.20 Filmklassiker: Giganten

Suksess og tragedie

I
I "Giganten" spiller James Dean den fattige gårdsgutten Jett Rink og i rollen som rancheierens vakre kone Leslie møter vi Elisabeth Taylor.
I "Giganten" spiller James Dean en fattig gårdsgutt på en kvegfarm i Texas. Han arver et jordstykke, finner olje og blir styrtrik. Men hans store kjærlighet, rancheierens vakre kone, er uoppnåelig. "Giganten" ble en eventyrlig suksess, bl.a. med ti Oscar-nominasjoner. James Dean døde før filmen var ferdig og fikk aldri oppleve den stjernestatusen som ble gjort ham til del.

"Giganten" var filmlegenden James Deans tredje og siste film. På mange måter deler han skjebne med sin rollefigur Jett Rink - for begge hadde suksessen en mørk bakside. Filmen som hadde premiere i 1956, innbrakte regissøren George Stevens en Oscar-statuett. Både James Dean og Rock Hudson, som spiller rancheieren Bick Benedict, ble Oscar-nominert.

40 år etter premieren ble "Giganten" relansert etter å ha gjennomgått en omfattende restaurering, og det er denne versjonen NRK2 viser i kveld.

Kveg og olje
"Giganten" er en saga om sterke, selvstendige mennesker og deres kjærlighetsforhold til hverandre og til den jorda de lever på og av.

Bick Benedict (Rock Hudson), eieren av den enorme kvegfarmen Reata i Texas, kommer til Maryland i 1920-årene for å kjøpe en verdifull avlshingst. Han forelsker seg hodestups i kvinnen på hesten, den vakre og bortskjemte rikmannsdatteren Leslie (Elisabeth Taylor). De gifter seg og hun flytter med ham til Texas.

Den unge og kultiverte Leslie strever med å tilpasse seg det tøffe livet på ranchen. Lett er det heller ikke å være husfrue på Reata der Bicks myndige, ugifte søster Luz (Mercedes McCambridge) regjerer med fast hånd. Leslie møter også den innesluttete og uskolerte gårdsgutten Jett Rink, som hun fatter godhet for. Jett har et anstrengt forhold til Bick, men står på god fot med Luz.

Når Luz dør etter å ha falt av hesten, oppdager Jett at hun har tilgodesett ham i testamentet med et jordstykke fra Reata. Bick prøver å kjøpe ham ut, men Jett avviser det tilsynelatende sjenerøse tilbudet. Like etter finner Jett olje, noe som gjør ham til en svært rik mann.

Nye tider
Selv om Benedict-familien prøver å holde fast ved kvegdriften, må de til slutt innse at oljealderen har innhentet dem. Tidene forandrer seg, og de tre barna i familien velger å gå sine egne veier og ikke følge den kursen foreldrene hadde staket ut for dem.

Jett Rink er nå blitt en rik og mektig mann, men han har aldri funnet den lykken han så inderlig har søkt. Han bestemmer seg for å invitere alle - også dem som gjorde narr av ham i starten - til åpningen av sitt luksuriøse hotellkompleks. Fortid og nåtid veves sammen når den yngste av Benedict-døtrene (Carrol Baker) opptrer som ballets dronning.

Sendt tidligere.

Amerikansk spillefilm fra 1956
Basert på en roman av Edna Ferber
Originaltittel: The Giant
Regi: George Stevens
I rollene: Rock Hudson, Elisabeth Taylor, James Dean m.fl.
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36