Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 6. juli 2002 kl 21.15 Ravels hjerne

Ravels små grå

Maurice Ravel (Thierry Costa) som rekonvalesent i Marokko, 1935. (Foto: Rhombus Media)
Maurice Ravel (Thierry Costa) som rekonvalesent i Marokko, 1935. (Foto: Rhombus Media)
”Ravels hjerne” er et filmatisk tonedikt av Larry Weinstein om komponisten Maurice Ravel. - Jeg tenker og føler i toner, sa Ravel.

En hjernelammelse satte Ravel ut av spill som utøvende komponist da han var 57 år gammel. Han var produktiv som komponist fram til 1932, men de siste fem årene av sitt liv var han delvis lam og ute av stand til å snakke. Verst var at han heller ikke kunne skrive noter lenger.

Aktiv musikalitet
Likevel var Ravels musikalske fantasi like aktiv som før, og det var kanskje den største tragedien for ham i disse siste leveårene. Eller kanskje ikke? Larry Weinsteins film antyder også noe annet.

I ”Ravels hjerne” gjenskapes et lykkelig kapittel fra denne tiden: I 1935 dro komponisten til Marrakesh i Marokko, hvor han, til tross for de dype forstyrrelsene sykdommen ga ham, lot seg begeistre av den arabiske gatemusikken. Så sterkt, at han ble velsignet med noen lysende øyeblikk der han var i stand til å skape musikk igjen.

Mislykket operasjon
Ravel gjennomgikk en operasjon. Den skulle restaurere et blodkar som gir blod til hjernen, men var mislykket. I filmens siste del gjenskapes hjerneoperasjonen Ravel gjennomgikk, på mer enn én måte: Den settes til musikk.

Operasjonen førte til at Ravel døde i 1938. ”Ravels hjerne” inneholder også intervjuer med mennesker som stod mennesket og komponisten nær. Filmen tar oss med til hans hjem i Monfort L´Amaury i Rambouillet-skogen nær Paris, likeså til hans fødested i Cibourne i Sør-Frankrike.

Fransk-kanadisk samproduksjon – Rhombus Media/Ideale Audience Production
Originaltittel: Ravels Brain - a film by Larry Weinstein
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57