Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. juli 2006 kl 20.25 Alf Prøysen: Fra griskokk til popstjerne

Veien mot gjennombruddet

25 år gammel forlater Alf Prøysen Ringsaker. (Foto: Fabelaktiv AS)
25 år gammel forlater Alf Prøysen Ringsaker. (Foto: Fabelaktiv AS)
I andre del av serien om Alf Prøysen følger vi ham fra han 25 år gammel forlater Ringsaker til fordel for storbyen. Han tør likevel ikke gi slipp på gårdslivet, og jobber som røkter på flere gårder på Østlandet. Om nettene skriver han dikt, revyviser og noveller.

Da revydronningen Hansy Petra kjøper ni viser, blir han fra seg av glede. Desto større er fortvilelsen da Dovrehallen brenner ned og visene går tapt for alltid. Revymiljøet på Sem landbruksskole blir redningen, og her medvirker han som dekorasjonsmaler, visesmed og skuespiller.

Satser alt på skrivingen
Gjennombruddet kommer i 1945, med novellesamlingen "Dørstokken heme" som er skrevet på dialekt. Samme år slår han gjennom som både revyartist og visesanger, og gjør braksuksess. Endelig tør han ta farvel med fjøsjobbingen, og satser alt på skrivingen.

Fredsvåren 1945 møter han kvinnen han skal gifte seg med. Else Storhaug er vakker, trygg og fornuftig, og samtidig slipper han til i NRK. Radioen er som skapt for Alf Prøysen, som får stjernestatus med blant annet "Husmannspolka" og "På Hamar med slakt".

Om serien
Gjennom fire deler i denne dokumentarserien blir vi bedre kjent med Alf Prøysen, en av Norges største og mest kjære kunstnere gjennom tidene. Serien er basert på arkivmateriale, intervjuer, nye dramatiseringer, Prøysens verker og musikk.

Familie, venner, folk som arbeidet med Prøysen, biografer og samtidige i Ringsaker har blitt intervjuet, og mens skuespillere som Anders Baasmo Christiansen, Lars Erik Holter og Ågot Sendstad leser Prøysens tekster, har jazzpianisten og saksofonisten Helge Lien komponert ny musikk spesielt til serien.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie i fire deler (2004)
Produsert av Fabelaktiv AS for NRK
Kommentarer: Terje Strømdahl
Regi: Terje Nilsen
Produsent: Arild Halvorsen, tlf 62 53 58 06/95 10 93 06
Manus: Elin Tinholt og Terje Nilsen
Prosjektleder NRK: Jo Raknes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/99 53 92 52