Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. juli 2003 kl 20.25 Den norske los: Den røde stripen i seilet

Kystkultur i storm og stille

Edvard Hambro har fulgt losens arbeidsplass på nært hold (Foto: Yngve Rakke)
Edvard Hambro har fulgt losens arbeidsplass på nært hold (Foto: Yngve Rakke)
Kysten og kystveien har hovedrollen når losens historie fortelles. Et yrke med lange tradisjoner, og med havet som en farlig, men også vakker arbeidsplass. I løpet av fire programmer formidler selv kystens kjentfolk sin historie – lavmælt og uten dramatikk.

Gjennom over ett år har NRK fulgt losen på hans arbeidsplass i godt og dårlig vær. Enten det er blikkstille hav eller full storm fikk de sjøfarende hjelp til å komme trygt i havn – og ut igjen. Vi følger losene der de er, og der de jobber – og får et innblikk i et tradisjonsrikt yrke og livet langs kysten fra nord til sør.

I dokumentarserien står Kringkastingsorkesteret for musikken som er komponert av Geir Bøhren og Bent Åserud.

Losens historie
Før motoren og moderne navigasjonsverktøy gjorde sitt inntog på losens arbeidsplass, hadde losen kun seg selv å stole på når et fartøy trengte hjelp til å komme seg trygt fram. I første del av dokumentarserien ser vi på yrkets historie fram til vår moderne tid.

I 1720 ble losvesenet dannet, men ordningen med los- og kjentmannsvesenet er en eldgammel ordning langs kysten. Losen hadde flere plikter enn rettigheter, og mange av dem kom aldri hjem etter et oppdrag. Yrket hadde ikke noe sikkerhetsnett – den som kom seg først ut til skuta, fikk jobben.

Losbåtene var små og åpne, og ble manøvrert ved hjelp av seil eller årer. Det eneste hjelpemiddelet til å navigere var et kompass – ellers var de avhengige av egen kjennskap til farvannene som gikk i arv fra generasjon til generasjon. Både diktere og malere ble inspirert av losene, som ble sett på som inkarnasjonen av redelighet, ubestikkelighet og personlig mot.

Serien er tidligere sendt vinteren 2002.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Edvard Hambro
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96