Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. april 2010 kl 19.45 Ut i naturen: Gåsetur

Gåsa med de rosa føttene


Gåseplogene på vei nordover er et sikkert vårtegn, og ornitologene blant oss kjenner litt ekstra kribling i kroppen når det snadrer høyt oppe i lufta. To ganger i året passerer gjessene over oss, og de vet nøyaktig hvor de skal.

Kortnebbgåsa oppholder seg på jorder i Nederland, Belgia og Danmark om vinteren. I mars tar de fatt på turen til sommerparadiset på Svalbard. Gjessene er gode flygere og kan holde en fart på 100 km i timen, men de trenger å spise underveis.

En viktig rastesplass er jordbruksbygdene på Innherred ved Trondheimsfjorden. Her er mange bønder fortvilt over skadene de blir påført når tusenvis av gjess slår seg ned på åkrene. Mens andre gleder seg over gåseplogene.

Lisbeth Tangen er en ordentlig bird-spotter, hun er blitt stadig mer interessert i å betrakte fugler ute i naturen – kanskje som en nødvendig kontrast til jobben som bibliotekar. Hvert eneste år tar hun og mannen med seg lunsjkurv og kjører til Innherred for å finne gåsa med de rosa føttene.

Hvit I 40 og I 44
Mange av fuglene er ringmerket. Lisbeth spotter blant andre gåsa "Hvit I 40" Observasjonslister på nettet viser at det er en hunn som pleier å holde seg nært en hann, I 44. Dette paret var faktisk nedom på nøyatig samme sted i fjor høst, og i mellomtida er de sett sammen på jorder i Nederland og Belgia.

En annen vi møter på denne gåseturen, er Ingunn Tombre fra Norsk institutt for naturforskning. Tombre forsker på gås både på Svalbard og i Vesterålen, og hun registrerer at kortnebbgåsa er i kraftig vekst. Selv om polarrev og måse gjør sine innhogg blant gjessene på Svalbard, er bestanden nå oppe i 60 000.

Egenproduksjon, 2010.
Programansvarlig: Tore Rosshaug
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900