Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 søndag 6. mars 2011 kl 21.30 Film: Donnie Brasco

Dypdykk i 70-tallets forbrytersyndikater


I årene 1976 til 1981 infiltrerte FBI-agenten Joe Pistone, under navnet Donnie Brasco, den italienske mafiaen i New York. Arbeidet resulterte i over 100 arrestasjoner, og innebar et av de største tilbakeslagene for organisert kriminalitet i byen. Johnny Depp er Donnie Brasco og Al Pacino spiller rollen som mafiabossen Lefty.

Joe Pistone forlater familien og påtok seg å være muldvarp i en av New Yorks mafiafamilier. Han jobber under dekke som juvelér, også kjent som Donnie Brasco. Han vinner tillit hos Lefty Ruggiero, etter å ha avslørt at en skyldner prøver å prakke på ham en falsk diamant.

Lefty introduserer Donnie for sine lokale mafiavenner, blant andre Sonny Black og Nicky. Alle kjemper de innbitt for å komme høyere opp i hierarkiet, og Lefty føler seg kraftig forbigått når Sonny Black kommer foran ham i køen.

En del av familien
Den innbyrdes rivaliseringen gjør det enklere for Donnie Brasco å få innpass, men han kommer stadig ut for situasjoner hvor grunnen truer med å svikte.

Et eksempel er når hele gjengen skal spise på en japansk restaurant, og får beskjed om å ta av seg fottøyet. Donnie har imidlertid opptaksutstyr i den ene støvelen, så det blir litt vanskelig. For å redde seg ut av uføret begynner han å slåss med kelneren, og snart hiver de andre seg inn i kampen.

Hendelsen fører til at Donnie opparbeider seg enda mer respekt hos de andre. Snart føler han seg som en del av familien, i alle fall i forhold til Lefty, som ser på seg selv som hans "gudfar". Donnie Brasco har imidlertid egen familie, men på grunn av jobben kommer denne i annen rekke, noe som selvsagt skaper konflikter.

Etter hvert som han blir nærmere kjent med Lefty, opplever han at det føles vanskelig å skulle forråde ham. Men alt styres fra høyere hold, så sånn sett har ikke Donnie noe valg…

Ny stil
Manuset til Donnie Brasco lå ferdig allerede i 1989, men Scorseses "Mafiabrødre" i 1990 førte til at filmplanene ble lagt på is. Tematisk er det likheter, men valget av regissør Mike Newell innevarslet en annen stil. Han var helt fersk innenfor denne type film.

Også når det gjelder det fortellermessige er det noe nytt. I stedet for å få historien fortalt fra en på innsiden, får vi den nå fra en outsider.

Sendt tidligere.

Amerikansk action/drama (1997)
Originaltittel: "Donnie Brasco"
Med Johnny Depp (Donnie Brasco), Al Pacino (Lefty), Michael Madsen (Sonny Black), Bruno Kirby (Nicky), James Russo (Paulie) og Anne Heche (Maggie Pistone)
Regi: Mike Newell
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900