Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. desember 2001 kl 19.45 Det gåtefulle Kina: Bambus i brystet

Den eventyrlige bambusen

. Engang var store områder i Kina dekket av bambusskog. I dag er de sterkt reduserte, men likevel finnes noen av verdens fineste bambusskoger i Kina. Her en fantastisk
. Engang var store områder i Kina dekket av bambusskog. I dag er de sterkt reduserte, men likevel finnes noen av verdens fineste bambusskoger i Kina. Her en fantastisk "bambuskatedral" sør i Sichuan-provinsen. (Foto: Arild Hagen)
I Kina er bambus en svært nyttig og høyt verdsatt plante som brukes til alt fra vannrenner og vannhjul til barnevogner og spisepinner. Ikke bare gir bambusen det meste man trenger til livets opphold, den er også et forbilde for menneskene.

Et kjent kinesisk ordtak - “Med hjertet fylt av bambus” - spiller på det nære forholdet kineserne har til bambusen og at livserfaring gir kunnskap og dømmekraft. Ordtaket understreker at det man sier med “hjertet fylt av bambus” kan man stole på.

Mangfoldig
Ingen plante er gjenstand for slik nitidig observasjon og bruk i Kina som bambusen. Den brukes til en lang rekke produkter - kopper og kar, flettede kurver, møbler, skulpturer, arbeidsredskaper og mat i form av bambusskudd. De første bøker og skriveredskaper ble laget av bambus, og la grunnlaget for kunnskapsoverlevering gjennom tusenvis av år. Kineserne ser også på denne eventyrlige planten som et forbilde for menneskene. Rank og ukuelig er den nesten umulig å knekke. Tvinges den til å bøye seg, reiser den seg raskt opp igjen.

Kjempepandaen
Rent botanisk er bambus et kjempegress og verdens hurtigst voksende plante. Veksten kan komme opp i flere desimeter i døgnet. Den er også mat for kjempepandaen, dyret som er det fremste symbolet på truede dyrearter i verden. Noen bambusarter blomstrer og formerer seg kjønnet bare en ytterst sjelden gang. Hos enkelte arter skjer det med over hundre års intervall, men da skjer også blomstringen synkront. Denne livsrytmen for kjønnet formering er den lengste som er kjent i den levende verden, og man kan undre seg over hvordan det “indre uret” kan være så nøyaktig.

Miljøkonsekvenser
Når bambusen blomstrer, får det store konsekvenser i miljøet. Plantene dør etter blomstringen, og store områder blir som herjet av en naturkatastrofe. For dyr som er helt avhengige av bambusen, som kjempepandaen, kan dette få dramatiske følger. Det enorme antallet bittesmå frø på bakken gir store mengder mat til mus og rotter, som formerer seg voldsomt. Etter hvert som matkilden blir oppbrukt, vil den store bestanden av smågnagere gå løs på matlagre. Ordtak av typen “Når bambusen blomstrer blir det hungersnød” er derfor vanlige i Asia.

Om serien
Kina har tradisjonelt vært innhyllet i et hemmelighetens slør. Vår forståelse av det mektige ”Midtens rike” er i stor grad preget av politiske vurderinger. Vi går bak storpolitikken, mytene og forestillingene, langt utenfor allfarvei, og ser vi på det nære samspillet mellom natur, folkeliv og kulturhistorie.

Det løper en tråd av silke gjennom hele Kinas historie, og det er derfor silke ble et naturlig tema i første del av denne serien på i alt fem programmer. I andre del så vi hvordan drager lever videre i Kina i mer enn én forstand, deretter hvordan Lotusplanten er selve symbolet på kinesisk dyd. I kveld ser vi på hvorfor kinesiske hjerter er fylt av bambus og til slutt i femte og siste program får vi vite hva som er Himmelhatt-fjellets fantastiske hemmelighet.

I tilknytning til serien har Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage på Tøyen bygd opp en stor Kina-utstilling. Hvert av de fem programmene er fulgt opp i utstillingen.

Egenprodusert dokumentarserie
Regi: Arild Hagen og Arnfinn Christensen
Prosjektleder: Arild Hagen
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1. Engang var store områder i Kina dekket av bambusskog. I dag er de sterkt reduserte, men likevel finnes noen av verdens fineste bambusskoger i Kina. Her en fantastisk “bambuskatedral” sør i Sichuan-provinsen. (Foto: Arild Hagen)

2. Bambus er planten som gir nesten alt man trenger av praktiske hjelpemidler og dessuten mat i form av bambusskudd. På markedet selges fine flettverkskurver. (Foto: Arild Hagen)

3. Kjempepandaen, som bare lever i Kina og er det sterkeste symbolet på store, truede dyrearter, lever utelukkende av bambus. I dag finnes trolig bare litt over 1000 viltlevende pandaer i fjelltraktene i det sentrale Kina. (Foto: Arild Hagen)