Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 19. oktober 2005 kl 22.30 Migrapolis: Tilpasning

Kan noen bli for norske…?

Somaliske Ahmed Warsame trives godt i norsk natur, og drar ofte på fisketur. Her med Migrapolis-reporter Veslemøy Hvidsteen (Foto: NRK)
Somaliske Ahmed Warsame trives godt i norsk natur, og drar ofte på fisketur. Her med Migrapolis-reporter Veslemøy Hvidsteen (Foto: NRK)
For 11 år siden kom Ahmed Warsame til Tromsø, og etter den tid har han tilpasset seg norske forhold – i meste laget, synes noen av de andre somalierne i byen. – Vi kaller ham bare Bjørn nå. Han er jo norsk, sier kameraten.

Ahmed er stadig å finne på hytta i Reinfjord i Kvænangen. Han elsker norsk natur, og tar seg gjerne en fisketur eller en tur på scooteren. Kameraten synes det er greit at Ahmed gjør mange typiske norske ting, men sier at deler av det somaliske miljøet er redd for at han skal bli for norsk – Men jeg vil alltid forbli muslim, og jeg vil aldri bytte navn. Det forteller noe om hvem jeg er og hvor jeg kommer fra, sier Ahmed.

Vietnamesisk
Etter en tur til Vietnam bestemte Jørgen Årnes seg for at han skulle dra tilbake dit på et langtidsopphold. Men først ville han lære seg vietnamesisk. – Da jeg var der, møtte jeg mange varme mennesker. Jeg vil gjerne kunne kommunisere og unngå misforståelser mens jeg bor der.

Men å lære seg vietnamesisk var en stor utfordring for Jørgen. – Det er ganske komplisert. Hvis man uttaler noen ord litt feil, får det plutselig en helt annen betydning, ler han.

Skiftet navn
Filosofen, teologen og psykologen Lidio Dominguez kom som politisk flyktning til Norge etter et dramatisk liv i Sør-Amerika. Men som arbeidssøker møtte han liten respons her i landet. – Jeg søkte på mange jobber, men ble ikke innkalt til intervju på en eneste. En venn av meg foreslo at jeg skulle prøve med å bytte navn, så jeg byttet til Nils Myrland.

Og Nils Myrland hadde bedre sjanser enn Lidio hadde på arbeidsmarkedet. – Jeg fortsatte å søke, og etter to, tre uker ble jeg innkalt til intervju.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
Vises også i Nett-TV