Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 4. oktober 2006 kl 19.55 Røst

Dansker på Røst, Røst-boer i Italia

Olaf jobber for Eksportutvalget for fisk i Italia. Her besøker han fiskemarkedet i Genova. (Foto: Halvard Jakobsen)
Olaf jobber for Eksportutvalget for fisk i Italia. Her besøker han fiskemarkedet i Genova. (Foto: Halvard Jakobsen)
Fiskeglade dansker besøker Røst, og Olaf er endelig på plass i Milano. Mats kan puste ut etter første sending, mens fugleforsker Tycho får en dårlig nyhet.

Etter hektiske forberedelser er det endelig tid for Mats og ungdomsredaksjonen. De får faktisk enda flere lyttere enn de trodde, for sendingene når også til naboøya Verøy. En av dem som intervjues i programmet, er Solveig. Hun har ennå ikke fått hytta helt på plass, men nå er det like før, mener hun.

Havfiske
Trond driver en havfiskecamp på Røst. Denne helgen kommer en gjeng med dansker på besøk. De har ett mål: Å fiske "en måler", det vil si en fisk på over en meter. Så snart de får fiskeutstyret i hendene, vokser konkurranseinstinktet. Klarer Trond å levere varene?

Trist oppdagelse
Fugleforsker Tycho jobber videre med lundefuglene. Han har lenge fryktet for bestandens levedyktighet, og de bange anelsene bekreftes. Når assistenten undersøker et reir, finner han magre og halvdøde unger. Det spøker for årets kull.

Moro i Milano
Det går bedre i Milano. Olaf trives på sin nye arbeidsplass, selv om det naturligvis er en ekstra utfordring at alt foregår på et fremmed språk. Kjeledress er byttet ut med dress og slips, og frokost og lunsj inntas på kafé. Han jobber fremdeles med tørrfisken fra Røst, og slik får han en daglig påminnelse om hvor han har røttene sine.

Om serien
Ytterst i Lofoten ligger øygruppen Røst. Her lever snaut 700 mennesker og et ukjent antall sjøfugler. Røst står for 30 prosent av verdens tørrfiskeksport, og øygruppen har nesten ikke arbeidsledige, kan skilte med full barnehagedekning og har fylkets yngste befolkning. Hvordan er livet på Røst?

Tålelig bra, ser det ut til. I løpet av åtte episoder følger vi noen av øyas innbyggere i deres dagligliv. Foruten en fantastisk natur, blant annet med verdens største dypvannskorallrev og enorme fuglekolonier på flere millioner, har Røst et livskraftig og velfungerende lokalsamfunn. Andelen millionærer er høy, og øya er ikke truet av fraflytting.

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Troms (2005)
Redaktør: Halvard Jakobsen
Regi: Halvard Jakobsen, Kåre Johannes Inderberg
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf: 23 04 77 51 / 92 01 55 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no