Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. april 2009 kl 20.00 Kulturdokumentar: Simone de Beauvoir

En kvinne for vår tid

Vatikanet forbød
Vatikanet forbød "Det annet kjønn" (1948) av Simone Beauvoir, men for mange kvinner ble boken starten på et liv som feminister. (Foto: Les Films d'ici)
I fjor var det hundre år siden hun ble født, men Simone de Beauvoirs filosofiske, politiske og litterære arv bærer likevel et autentisk merke av samtidighet.

Den franske filmdokumentaren om Simone de Beauvoirs liv viser oss filosofen, den politiske aktivisten og feministen, men også den komplekse kvinnen med samme navn. En kvinne som sto fram i søkelyset i en epoke med store sosiale omveltninger.

Kvinnens autonomi
I filmen sammenholdes hennes liv og virke, og vi er vitne til et halvt århundre med intellektuell og politisk strid. Beauvoir er kjent verden rundt som forfatteren av det feministiske essayet "Det annet kjønn". Hun var en forkjemper for kvinnefrigjøring, og kvinnens autonomi var det hun så som viktigst.

Hun gikk imot et samfunn som fremmedgjorde kvinnekjønnet, et samfunn hun mente kvinnene måtte ta avstand fra for å frigjøre seg. For Simone de Beauvoir var det ikke et spørsmål om å være født som kvinne, men å bli gjort til kvinne.

En dobbel søyle
Simone de Beauvoirs parforhold med Jean-Paul Sartre utgjorde fra 1940 til langt ut på 1970-tallet en dobbel søyle innen det politiske og litterære liv. Her deltok de på venstrefløyen som eksistensialister og anti-kolonialister. De bodde knapt sammen, men forble forente på godt og ondt i et forhold som var meget ukonvensjonelt for tiden de levde i.

Filmen går nøye inn på Simone de Beauvoirs forhold til andre menn. Hele livet var hun elsket av andre enn Sartre, noe han visste godt. Men hennes trofaste venn var en av hennes første elskere. I sitt parforhold hadde Sartre og Beauvoir valgt å se bort fra alle konvensjoner, for å kunne leve sammen som vitner og forfattere, for å filosofere og innvirke på verden rundt seg.

Fransk dokumentar (2007)
Originaltittel: Simone de Beauvoir
Produsent: Les Films d'ici
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900