Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. mai 2004 kl 20.20 Profil: Gerhard Richter

En av vår tids største kunstnere

Tyske Gerhard Richter ble nylig beskrevet i Art Review som vår tids mest innflytelsesrike og høyest betalte nålevende kunstner. Richter har hatt enorm suksess i USA med den retrospektive utstillingen "40 Years of Painting".

Gerhard Richter ble født i Dresden i 1932, det samme året Hitler kom til makten. Richter tilbrakte ungdomstiden i det kommunistiske Øst-Tyskland, og var student ved Kunstakademiet i Dresden. Han flyktet til Vest-Tyskland like før muren kom opp i Berlin.

I 1963 dannet Gerhard Richter gruppen Kapitalismus Realismus sammen med A.R. Penck og Konrad Luge. Fra 1964 samlet han systematisk på fotografier som bakgrunn for sine malerier, men har siden 70-årene gått over til malerier i et abstrakt-ekspresjonistisk formspråk. Et av hans hovedverker er "The River", et moderne motstykke til Monets vannliljebilder. Maleriet består av tre deler og måler i alt 10 meter. Det er for øvrig innkjøpt av Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst i Oslo.

I kveldens dokumentar besøker vi kunstnerens hjem i Köln, hvor han gjennomgår en periode med stille refleksjon og forberedelser til en ny serie med malerier.

Innkjøpt dokumentar fra serien "South Bank Show"
Regi: Gerald Fox
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83