Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 26. mai 2008 kl 20.10 En reise i vannets historie: Kampen for det daglige vann

En fascinerende vannreise

Et  av målene for kveldens vannreise er indianernes gamle hengende hager, «Xochimilko» i Mexico-City. (Foto: Anders Leines).
Et av målene for kveldens vannreise er indianernes gamle hengende hager, «Xochimilko» i Mexico-City. (Foto: Anders Leines).
"En reise i vannets historie" er vist i over 100 land og er kjøpt opp av både National Geographic og Discovery Channel. Serien ble også sendt i 2003, i anledning FNs ferskvannsår, og vises nå på mandager i NRK2.

"En reise i vannets historie" er en storslått dokumentar om vannets rolle i historien. Serien består av fire programmer og har originale innslag fra rundt 20 land over hele verden. Programleder og manusforfatter Terje Tvedt tar seerne med til smale kanaler hugget inn i Himalayas stupbratte fjellsider, til dype brønner i det tørre Etiopia og til Nilen og faraoens Egypt som Nilen skapte. Tvedt drar til Las Vegas for å se hvordan byen er fanget i en umulig vannklemme, går under jorden i Omans underjordiske kanaler og besøker en lokal vannauksjon i en oase i ørkenen. Serien tar også seerne med til Kambodsjas jungel, til Yangtze i Kina, kanalene i England, likbålene ved Ganges bredder og selvsagt også til vannlandet Norge.

Sett i over 100 land
Filmen gir en solid, bred og original fremstilling av vannets verdenshistoriske rolle. Seere i over 100 land har sett serien som er laget i samarbeid mellom NRK Hordaland og Universitetet i Bergen. Universitetet i Bergen har nylig gitt ut en video/dvd-versjon av serien på åtte språk (kinesisk, japansk, arabisk, fransk, spansk, portugisisk, engelsk, arabisk og norsk) som brukes i universitets- og høyskoleundervisning rundt om i verden.

Terje Tvedt har mottatt flere priser for sitt arbeid med serien som vant hovedprisen ved en dokumentarfilmfestival i Paris i 1999 i konkurranse med 400 andre filmer.

Kampen for det daglige vann
Det første programmet setter fokus på hvordan ulike samfunn har ført kampen for det daglige vann, og hvordan denne kampen har skapt muligheter for bestemte måter å organisere samfunnet på.

- Mens man i store deler av verden bruker mye tid og energi på å skaffe seg vann, tar vi vann som en selvfølge. Globalt sett er Bergen en av de få steder der det er overflod av vann sier prosjektleder Terje Dale i NRK Hordaland. og viser til sammenligning til Borana-folket i Sør-Etiopia. Der har unge mennesker i generasjoner, dag ut og dag inn i hele den lange tørketiden løftet opp vann fra 25 meter dype brønner ved hjelp av egen muskelkraft. Dermed klarer 300 000 mennesker og en million kyr seg gjennom tørketiden uten verken regn eller helårselver.

Programmet tar seerne med til isolerte fjellfolk i Himalaya som har omformet et ørkenlandskap 3000 meter over havet til en grønn oase ved å hogge ut kilometer lange kanaler fra isbreen som omslynger deres stupbratte fjellverden. Seerne får også oppleve hvordan USA bruker laserteknologi for å spare vann, og hvordan Mexico City gradvis synker fordi befolkningen drikker opp grunnvannet under den.

Programmet er sendt tidligere

Dokumentarserie i fire deler fra NRK Hordaland
Samarbeidsprosjekt med Universitetet i Bergen
Regissør og prosjektleder: Terje Dale
Manusforfatter og programleder: Terje Tvedt
Foto: Anders Leines
Pressekontakt: Frøydis Haug, 23 04 99 18 / 98 48 02 78