Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. juli 2005 kl 15.35 Norske filmminner: Hustruer

Hustruer på rangel

En lystig klassefest er opptakten til Anja Breiens fornøyelige film
En lystig klassefest er opptakten til Anja Breiens fornøyelige film "Hustruer" fra 1975.
Tre unge kvinner, én av dem gravid, tar seg en skikkelig tredagers rangel. De er gamle venninner og møtes på en klassefest. Det er ti år siden de har sett hverandre, men finner umiddelbart tonen. Etter at festen er slutt tar de en tur på byen i stedet for å dra hjem til sine respektive ektemenn. Dette er opptakten til Anja Breiens fornøyelige film "Hustruer" fra 1975.

Hva ville skje om jenter begynte å oppføre seg som mannfolk? Om de gikk på rangel i stedet for å gå hjem? Om de gav blaffen i innkjøp og oppvask og overlot til mannen å skofte jobben for å ta seg av bleievask og barnevakt- problemer? Hva om det simpelthen ble alminnelig at jenter gikk på byen for å sjekke mannfolk? Hva om det ble god tone at jenter begynte å oppfatte menn som fornøyelsesobjekter vurdert utelukkende etter utseende?

Gøyal film på ramme alvor
Visst er "Hustruer" en seriøs film, og visst har den et budskap - for den som vil ha det. Men formen er upretensiøs. Historien formidles i et språk som er hverdagens, og som umiddelbart oppfattes av alle. I denne filmen er det ikke nødvendig å lete etter symbolikk bak ordene eller bildene. "Hustruer" er en film som setter tingene på hodet, og en lang rekke vedtatte "sannheter" om kvinnens plass og hennes rolle i familien og samfunnet utleveres - om ikke til latter, så til en stille, småinfam humring. I alle fall slik verden så ut i 1975.

De tre venninnene Mie, Kaja og Heidrun spilles av henholdsvis Anne Marie Otteren, Katja Medbøe og Frøydis Armand.

Norsk spillefilm fra 1975
Manus og regi: Anja Breien
I hovedrollene: Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe, Frøydis Armand
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53