Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. august 1999 kl 19.00 Gudene vet ...

Gudene vet ... (ttv)


NRK1 søndag 1. august kl 19.00
Gudene vet... (3:6)

Når en krig er hellig?

- Ingen steder i verden er fred og kjærlighet vakrere beskrevet enn i de hellige bøker. Men ingen kriger er verre enn dem hvor religion er innblandet. Programleder Tomm Kristiansen sparer ikke på kruttet i kveldens utgave av det multireligiøse
samtaleprogrammet \"Gudene vet...\"
Temaet er religion og krig, og her er noen av spørsmålene søndagens panel må svare på:
Finnes det rettferdig krig? Kan en krig være hellig? Hvem avgjør når en krig er hellig? Når kan en muslim drepe? Kan en prest velsigne soldater som går i krig? Kan man be om å vinne en krig? Hva slags interesser har religioner i en krig? Blir religionen misbrukt av andre? Hvordan ser buddhister på krig? Kan religionene gi impulser til fredsarbeid?

I kveld møter vi:
I panelet sitter buddhisten Egil Lothe, muslimen Mohammad Bouras og Olav Dag Hauge, som er kristen. Utfordrer er Nils Butenschön, leder av Institutt for Menneskerettigheter. Han mener religioner kan sammenliknes med ideologier. Det spesielle med religioner er at mennesket står under en høyere makt.
Hvis en religion tar standpunkt i en krig, kan det lett føre til forestillingen om at \"Gud er med oss\". Og da er det fort gjort å rettferdiggjøre nedslakting i en krig, hevder han. Samtidig finnes det i religionene en kraft til å skape fred...

Om serien
I seks programmer møter vi representanter for de store verdensreligioner på NRK1, og troende av alle slag skal samtale om evig aktuelle spørsmål. Programleder er NRKs verdensreporter Tomm Kristiansen. Han har møtt flere av de mest eksotiske religioner i sine opprinnelige miljøer. Nå er de i Norge og gjør krav på å bli tatt på alvor.
I \"Gudene vet...\" kommer de til orde. I hvert program har Tomm Kristiansen invitert en utfordrer, som gir tre religionsforsvarere noe å tenke på.

NRK1 søndag kl 19.00

Bilde
(F.v.) Nils Butenschøn, Olav Dag Hauge, Mohammad Bouras, Egil Lothe og programleder Tomm Kristiansen. (NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert religiøst
Ved: Bjørg Honerud og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53