Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 6. august 2009 kl 20.10 Diamantenes verden

Diamantens mørke side

Diamantenes verden: Denne steinen har effektivt delt verden mellom fattig og rik. (Foto: Kensingson Communications)
Diamantenes verden: Denne steinen har effektivt delt verden mellom fattig og rik. (Foto: Kensingson Communications)
Gjennom historien har diamanten effektivt delt verden mellom fattig og rik, mellom svart og hvit. Den drevet folk på flukt og skapt kriger. Kveldens avsnitt i serien om den edle steinen tar for seg de dystre sidene ved diamantens historie.

Vi skal til Sør-Afrika, som regnes som arnestedet for den moderne diamanthistorien. Her møter vi Maria Farmer og Willem Diergaardt, som har vært forgrunnsskikkelser i urbefolkningens kamp for å vinne tilbake sine landområder langs kysten. Eiendommene ble annektert av statlige diamantselskaper på 1920-tallet.

Christie’s
På den andre enden av skalaen finner vi auksjonshuset Christie’s i New York. Her møter vi forhandlerne Jacob Zupnick og Andy Cohen. De har diamanthandel i blodet gjennom generasjoner.

Samtidig får vi beretninger om deres jødiske forfedre. Noen av dem unnslapp utrydningsleirene under annen verdenskrig på grunn av diamanten: Små esker med de ettertraktede edelsteinene ble deres redning til et videre liv.

Borgerkrig
Sierra Leone er blant de ti landene med størst diamantutvinning i verden. Samtidig er det et av verdens aller fattigste land. Kampen om kontroll over diamantgruvene kastet landet ut i en 11 år lang og ytterst brutal borgerkrig gjennom 90-tallet.

Vi reiser gjennom det herjede landet sammen med industrilederen Martin Rapaport, som arbeider for å skape et marked for etisk handel med diamanter. Men han har utfordret meget mektige krefter med prosjektet sitt.

Om serien
Det handler om verdens mest ettertraktede mineral i denne kanadiske dokumentarserien på tre programmer. "Diamantenes verden" graver dypt ned i historien til den myteomspunne edelsteinen, og forteller om menneskene som på ulike måter er involvert i diamantens vei fra utvinning via foredling til salg.

Vi møter fattige minearbeidere, geologer, representanter for internasjonale diamantselskaper, smuglere, juvelerer, samlere, forhandlere og markedsførere.

Serien er filmet på fire kontinenter og gir et mangesidig portrett av et objekt som til alle tider har vært forbundet med intriger, konflikter, kjærlighet og håp.

Sendt tidligere.

Kanadisk dokumentarserie i tre deler (2007)
Originaltittel: Diamond Road
Produsert av: Kensington Communications i samarbeid med TVOntario, Discovery History Television, Knowledge Network, Canal D, SBS-TV Australia og ZDF/ARTE
Av Nisha Pahuja, Manfred Becker og Robert Lang
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer