Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 1. august 2005 kl 20.55 Villmark - Oppdageren: Dødens land - håpets land

Mørk fortid, håpefull fremtid

I Kambodsja er over halvparten av befolkningen under 16 år. (Foto: SVT)
I Kambodsja er over halvparten av befolkningen under 16 år. (Foto: SVT)
Innbyggerne bærer på en mørk fortid, men lever i håpet om en lys framtid. I den svenske reiseserien "Villmark – Oppdageren" skal vi til Kambodsja sammen med Bobbo Nordenskjöld.

Under Pol Pots skrekkregime årene 1975 – 79 tok Røde Khmer livet av nærmere 1,5 millioner kambodsjanere. Alt vestlig skulle renskes ut, alle med utdannelse ble metodisk utryddet. Det gjaldt lærere, leger, politifolk, militære m.fl. Som resultat er demografien i landet i dag helt skjev, med en befolkning der over halvparten er under 16 år.

Skitt fiske
Vi møter en typisk kambodsjansk familie som lever av fiske. Familien Lieng bor i en av de fattigste provinsene i landet. Fiskeren Lieng legger i vei tidlig om morgen, han har halvannen time å gå til elva der han setter ut garnene. En god dag gir et par kilo fisk. Ofte kommer han tomhendt hjem til familien.

Onde minner
Som de fleste andre familier i Kambodsja mistet familien Lieng mange av sine kjente og kjære under skrekkregimet. Det samme gjelder Poung, en dyktig palmeklatrer som lever av å høste inn fra disse mektige trærne. Som ung mann ble han tatt til fange av Røde Khmer og torturert, noe han kan fortelle atskillig om.

Håpefull framtid
Arrene fra fortiden er med andre ord fortsatt synlige i Kambodsja. Og til dags dato er ingen blitt stilt til ansvar for skrekkårene 1975 – 79. Men midt oppe i alt det bedrøvelige finnes det håp i hverdagen. Kambodsjanerne har lært seg å se framover.

Mer om serien
Gjennom åtte programmer tar svenske Bobbo Nordenskjöld seerne med på reiser utenfor allfarvei, til mennesker og steder langt vekk fra den vanlige turiststrømmen. Følg med på spennende ekspedisjoner bl.a. til Nord-Vietnam, Kerala på Indias vestkyst, inn i det ville Tanzania og på skogstur gjennom taigaen.

Bobbo Nordenskjöld er for øvrig etterkommer av Adolf Erik Nordenskiöld som oppdaget Nordøstpassasjen og Otto Nordenskjöld som ledet den første svenske ekspedisjonen til Sydpolen.

Svensk reiseserie i åtte deler (2003)
Originaltittel: Vildmark
Kveldens episode: Erobreren – (4:8)
Produsert av: Sveriges Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57