Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. september 2013 kl 22.20 Valg 2013: Til urnene!

Kaster seg inn i valgkampen


For noen handler det om å sanke stemmer, for noen, å få andre til å bruke stemmeretten, mens andre igjen er dypt takknemlige over endelig å få muligheten til å delta i valg.

Den unge norsk-vietnameseren Martin Hoang Ngyuen synes det er flaut at folk med hans bakgrunn er blant minoritetene med dårligst valgdeltakelse i Norge. Sammen med noen venner har han derfor satt i gang en kampanje for å få andre norsk-vietnamesere til å bruke stemmeretten. Med debattmøter, aktiviteter på sosiale medier og en egenprodusert video vil de få opp engasjementet.

Tett program
For Himanshu Gulati er innspurten foran valget den travleste perioden i livet, så langt. Norsk-inderen leder Fremskrittspartiets Ungdom, og jobber for å bli valgt inn på Stortinget fra Akershus. Han haster fra debattmøte til debattmøte, intervju til intervju, men hevder det aldri har vært en drøm å kunne leve av politikken. Bakgrunnen hans gjør at han har ekstra sterke synspunkter i innvandrings- og integreringsspørsmål, men det viktigste for ham er å få unge til valgurnene, mener han.

For første gang
To-barnsmoren Sophie Essmat ble norsk statsborger i fjor, og dette er derfor første gang hun kan stemme ved et Stortingsvalg. Sophie kommer opprinnelig fra Iran. Hun stemte aldri mens hun bodde der, fordi hun ikke hadde noen tiltro til det iranske valgsystemet. Demokratiet i Norge setter hun imidlertid stor pris på, og synes det er svært viktig å stemme. Men hvilket parti blir det? Sophie har en rekke spørsmål hun vil ha svar på før hun bestemmer seg.

Reportere: Vegard Thomas Olsen, Hung Ba Mai, Edin Babic
Prosjektleder: Nils Gelting Andresen
Kontaktadresse for presse presse@nrk.no tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900