Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 7. mars 2004 kl 20.20 Livet er Svalbard

Australsk eks-aksjemegler på isbjørnjakt

Australske Jason Roberts har base på Svalbard, men jobber i alle polare områder. Jobben krever store mengder utstyr (NRK-foto: Håkon M. Sverdrup).
Australske Jason Roberts har base på Svalbard, men jobber i alle polare områder. Jobben krever store mengder utstyr (NRK-foto: Håkon M. Sverdrup).
Noen har reist lenger enn andre for å komme til Svalbard. Australske Jason Roberts jobber som isbjørnspeider og location manager for tv- og filmselskaper. Gruvearbeider Kjell-Harry Johansen har et mer tradisjonelt Svalbard-yrke, men fotograf Kristin Stoltz er bekymret for at gruvearbeidersamfunnet skal dø ut. Vi møter også to brødre som lager musikk av industrilydene i gruvene.

Jason Roberts bodde i England, og skulle på skitur sammen med venner i Nord-Norge. Ad omveier reiste han til Svalbard der han siden har blitt værende. Det er blitt 12 år nå. Jason arbeider som tilrettelegger for tv- og filmproduksjoner, samt som naturfotograf. Hans spesialitet er å fotografere isbjørn. Jason har en fortid som aksjemegler, og det er et langt sprang – både i yrkesmessig og geografisk forstand – å jobbe i Svalbards ville natur.

I kveldens episode må han hjelpe en engelsk dame som til inntekt for et godt formål flyr verden rundt via polpunktene. Jason skal assistere henne med logistikken.

Slutten på kulldriften?
Kjell-Harry Johansen har jobbet i gruvene i 25 år, en jobb han stortrives i. Av gruvene rundt Longyearbyen er det nå bare gruve 7 igjen. Gruven får ingen støtte, og må klare seg selv. Det gjør den utmerket vel, og leverer ca 320 tonn kull per dag, hovedsakelig til byens kraftverk. Kjell vet det er nok kull igjen til drift i 15-20 år, men spørsmålet er hva som skjer etter det?

Fotograf Kristin Stoltz skulle ønske at gruvedriften fortsatte å være en viktig del av Svalbard-samfunnet. Hun har jobbet tett med mange av gruvearbeiderne, og hun setter stor pris på at så mange av dem er originaler – mennesker som tilfører samfunnet viktige verdier. Kristin misliker utviklingen – at menneskene på Svalbard ikke lenger setter pris på egenarten stedet tilbyr.

Industri-musikk
Bjørn Anders Nymoen er turistguide om vinteren og biolog om sommeren. Musiker er han imidlertid hele året. Sammen med broren Geir Håvard Nymoen utgjør han gruppa Råtasseriet. De tar opp lyder fra omgivelsene, lyder som de senere bearbeider og lager musikk til. Dette gjør de i fjøra i et skur i Longyearbyen. – Spillegleden er nok større enn ambisjonene, sier Bjørn Anders.

I kveld blir vi med dem til gruvene i Svea, der de skal ta opp noen tunge industrilyder til musikken sin. Svea er Svalbards største gruver. Over 200 mann jobber der, og de utvinner 2 millioner tonn kull i året.

Om serien
I løpet av 13 programmer presenteres et moderne portrett av Svalbard-samfunnet slik det ser ut i 2003. Vi møter noen av menneskene som bor der, blant annet en prest, en danser, en gruvearbeider, en serbisk student, en stillfotograf, en eks-aksjemegler fra Australia og en helikopterpilot. Gjennom deres historier blir vi bedre kjent med Svalbard, verdens nordligste samfunn.

Programmet ble laget i løpet av en periode på seks måneder fra januar til juni, og vi følger Svalbard-samfunnet fra kulde og mørke vinterstid til lysere og mildere forhold på sommeren.

Innkjøpt dokumentarserie. Produsert av Dinamo Story.
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup 23 04 98 41 (92 01 55 79)