Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 18. juni 2009 kl 23.45 Er jeg normal?: Utseende

Lille speil på veggen der…

Er jeg normal?: Utseende (2): Hvor langt er du villig til å gå for å endre ditt utseende? (Foto: Avalon Distr.)
Er jeg normal?: Utseende (2): Hvor langt er du villig til å gå for å endre ditt utseende? (Foto: Avalon Distr.)
I denne episoden av BBC-serien om normalt og anormalt undersøker dr. Tanya Byron hvor langt enkelte er villige til å gå for å oppnå det utseendet de ønsker seg.

Mange unge, sårbare mennesker utvikler alvorlige psykiske forstyrrelser pga. feilaktige oppfatninger om sitt eget utseende. De er villige til å sulte seg, bli skåret i, til å få brukket vitale ben i kroppsbygningen for å få en ny fasong – alt for å tilfredsstille sin egen oppfatning om seg selv.

I programmet konfronteres vi med tilfeller av "nær-døden-opplevelser" hos ungdom som drev det for langt på dette området. Og vi møter også dem som nektet å være med på denne karusellen.

Om serien
Hva er normalt? Hva er avhengighet? Hvordan er det med din oppfatning av eget utseende? Hvor bør grensene gå for religiøs utfoldelse – og for seksuell utfoldelse? Disse og andre temaer endevender den britiske psykologen dr. Tanya Byron i dokumentarserien "Er jeg normal?".

I BBC-serien "Er jeg normal?" (i alt fire programmer) oppsøker hun folk som har hver sin lidelseshistorie å fortelle. Enkelte av dem er ikke en gang forsonet med at de har gått seg vill. Byron er en av Storbritannias mest anerkjente psykologer. Den britiske regjering har gitt henne i oppdrag gjennomføre en studie av Internettets påvirkning på barn, og i serien gjennomgår hun bl.a. det brennbare temaet om videospillenes innvirkning på barn og ungdom.

Programmet er sendt tidligere

Britisk dokumentarserie fra BBC i fire deler (2008)
Originaltittel: Am I Normal?
Produsert av: Avalon Distribution
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no