Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. mai 2008 kl 20.10 Dokumentar: Jakten på Hizbollah

Dypt i Libanons hjerte – Hizbolla

Dawoud Indahoud, et tidligere medlem av militsmedlem, er innvidd i krokveiene man må kjenne for å finne fram i Beiruts undergrunn. (Foto: BBC Worldwide)
Dawoud Indahoud, et tidligere medlem av militsmedlem, er innvidd i krokveiene man må kjenne for å finne fram i Beiruts undergrunn. (Foto: BBC Worldwide)
Et tv-team fra BBC kom seg inn i kjerneområdet til Hizbollah og den politiske bevegelsen Guds parti. I dokumentaren befinner vi oss i kjølvannet av den såkalte 33-dagerskonflikten sommeren 2006 mellom Libanon og Israel, der Hizbollah hevdet de gikk av med en "gudegitt seier" over Israel.

Da reportasjegruppen kom til Beirut, ble de møtt av folkene fra Hizbollahs pressekontor som nedla totalforbud mot all filming. Innholdet i denne dokumentaren fra BBC er med andre ord noe Hizbollah ikke ønsker at vi skulle se. Den viser hva som foregår på innsiden av en av verdens mest fordekte og dødelige kampgrupper.

Krokveier i undergrunnen
Dawoud Indahoud, et tidligere medlem av militsmedlem, er innvidd i krokveiene man må kjenne for å finne fram i Beiruts undergrunn. I sitt hjerte er han shiamuslim og stemmer på Hizbollah uten å være medlem. Så han er den best mulige forbindelsen mellom BBCs utsendte og kjerneområdet til Hizbollah.

Dokumentaren viser hvordan organisasjonen får penger fra Iran til å bruke i kampen for å vinne hjertene og sinnene i Libanon. Gjenreisning i jihads navn er populært blant en befolkning som har fått hjemmene sine ødelagt i krigen.
Bunker 100 m under bakken

BBC-teamet hilser på moren til en krigsmartyr, snakker med våpenselgere og besøker en av Hizbollahs nye befestninger på et høydedrag. Hundre meter under bakken ligger bunkere, komplett med tykke vegger av stål, elektrisitet og rørlegging. Hizbollah-ledere de møter, forteller at her er de klare og bare venter på den neste krigen.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Hunting for Hezbollah - This World
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no