Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 7. april 2011 kl 19.45 Schrödingers katt

Gull, cola og dinosauregg


En fjernstyrt miniubåt skal undersøke et skipsvrak. En kostholdsekspert påstår at vi spiser søppel. 75 millioner år gamle egg dinosauregg blir satt under lupen.

Schrödingers katt, med Hanne Kari Fossum i spissen, har mye på tapetet denne uka. Vi skal først høre om norgeshistoriens største myntskatt som skapte furore verden over i 1972. Tre dykkere oppdaget vraket av det nederlandske lasteskipet Akerendam, som forliste utenfor Runde i 1725.

Skipet var lastet med 19 kasser nyslåtte gull- og sølvmynter. Nå skal en fjernstyrt miniubåt undersøke vraket på den værharde sunnmørskysten. Kan det finnes mer gull der nede?

Cola og pommes frites
Ville du gitt hunden din cola og pommes frites? Studenter er blant de gruppene som spiser mest ferdigmat. Mange tror at dersom de spiser grønnsaker en til to ganger i uka, har kroppen fått sitt.

Nå slår en kostholdsekspert alarm: Ferdigmaten gjør oss både underernærte og overforet. Vi spiser søppel, og gir bedre mat til kjæledyra våre, sier hun.

Dinosauregg
Helt siden "Jurassic Park" skremte folk på kino, har interessen for dinosauregg vært høy. Hittil har forskerne slitt med å klare å studere hva som er inni eggene, uten å være nødt til å ødelegge dem.

Nå har et gigantisk nytt røntgenmikroskop gjort det mulig å avsløre detaljer ned på atomnivå av verdens største dyr på fosterstadiet. Og når 75 millioner år gamle egg blir satt under lupen, kommer oppsiktsvekkende detaljer til syne.

Egenproduksjon 2011
Prosjektleder: Njord Røv
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere kan kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900