Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. august 2009 kl 20.25 Kjære dagbok 1998

Presidentsex og norsk fotballsamba

Egil Drillo Olsen og Jostein Flo jubler etter seieren over Brasil i fotball-VM 1998. (Foto: Scanpix)
Egil Drillo Olsen og Jostein Flo jubler etter seieren over Brasil i fotball-VM 1998. (Foto: Scanpix)
I dag sendes sjette og siste del av "Kjære dagbok". I serien har vi fått ta del i dagbøker med minner fra hverdags-Norge, rammet inn av storsamfunnets overskrifter. Denne gang skal vi ti år tilbake i tid, til 1998.

I januar 1998 blånekter USAs president Bill Clinton for at han har hatt et seksuelt forhold til Monica Lewinsky. Men i august samme år innrømmer han å ha hatt et "upassende" forhold til den unge kvinnen.

Vår egen statsminister Kjell Magne Bondevik gir oss Verdikommisjonen, og kommer tilbake på jobb etter en sykemelding som satte i gang en uvant debatt om arbeidspress og ledelse her hjemme.

I Frankrike stod det norske fotballandslaget for årets magiske sportsøyeblikk. I en nerveslitende VM-kamp slo de sensasjonelt nok regjerende verdensmester Brasil 2-1, og gikk videre fra gruppespillet.

Russ på høygir
Våre dagbokforfattere er i ulike faser av livet. Astrid er 19 år og skal snart ta eksamen på videregående skole i Molde. Hun er aktivt med på å stable på beina en russerevy, og hun er aktiv i det lokale fotballmiljøet både som spiller og som frivillig på "Røkkeløkka", det nye Molde stadion.

Martin har fem år igjen før pensjonsalderen. Han lager vakre gjenstander av tre i fritiden sin. På jobben er stemningen anstrengt. Martin er pliktoppfyllende og biter tennene sammen.

Husfrue
Inger Helene er en arbeidsglad husfrue på en stor gård i Trøndelag. Hun ser på det daglige arbeidet sammen med storfamilien som en gave, og blir forbauset over en av årets streiker.

"Det er barnslig å streike", sier Inger Helene til dagboka si for ti år siden.

Inger Helene har dessuten en fantastisk oppskrift på korianderkake, som blir røpet i programmet.

Om serien
"Kjære dagbok" er en serie der Perspektiv-redaksjonen i NRK Fakta har fått tilgang på dagbøker fra publikum.

Hvert program tar for seg et bestemt årstall, fra 60-tallet til 1998, der det skjedde en begivenhet av spesiell historisk betydning. Med utgangspunkt i dagbøkene veves store og små opptrinn i personenes private liv sammen med begivenheter i Norge og resten verden.

Det blir også nostalgiske gjensyn med utgåtte trender og tidløse menneskelige dilemmaer. NRKs fantastiske arkiv brukes for å skape tidsbilder utenom det vanlige.

Handlingen i hver episode strekker seg over eksakt ett år, fra nyttårstalen 1. januar til rakettene igjen smeller ved nok et årsskifte.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Fakta, Perspektiv-redaksjonen
Hovedproducer program 6: May Holme
Prosjektleder "Kjære dagbok": Harald Reitan
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Blir også sendt tirsdag (NRK1)