Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. januar 2000 kl 19.30 Frosset hjerte

Frosset hjerte (ttv)

NRK1 mandag 3. januar kl 19.30
Frosset hjerte

Polarheltens to ansikter

Roald Amundsen erobret Sydpolen 14. desember 1911. Denne lysende bragd har for all fremtid plassert ham blant nasjonens største helter. Så får vi heller bære over med hans sviktende ettermæle som privatperson. I dag går noen så langt som å karakterisere ham som en kald fisk!
Kveldens program om mannen med det frosne hjertet er bygget på arkivfilmer samlet fra forskjellige kanter av verden.
Alle Roald Amundsens ekspedisjoner ble dokumentert gjennom fotografier, og fra Sydpolferden også på film. Det originale billedmaterialet befinner seg nå i hovedsak i Nasjonalbiblioteket, men produksjonsselskapet Motlys, med regissørene Stig Andersen og Kenny Sanders, har brukt dette råmaterialet til en storslått helaftens film.

Forholdet til kvinner
Roald Amundsen forsøkte i alle år å skjule sine forhold til kvinner, men kveldens program på NRK1 dokumenterer i hvert fall to av hans kjærlighetsforhold.
Det dreier seg som regel om gifte kvinner. Sigrid Castberg møter han i 1909 før avreisen til Sydpolen. Han ber henne forlate ektemannen, men det vil hun ikke. I London møter han en norsk kvinne, Kiss Bennett, som nok ble hans store kjærlighet gjennom 13 år. Møtet skjer i 1912, altså etter Sydpolferden. Hun er gift med en rik trelasthandler og har to sønner. Polarhelten vil ha henne, men det blir ikke noe greie på det i det lange løp.

Ensom
Forfatteren Tor Bomann-Larssen skrev i sin Amundsen-biografi at da polarhelten døde, hadde han radert nesten alle andre mennesker ut av sitt liv. Polenes beseirer sto ensom og alene, \"men dobbelt sterk\".
Amundsen selv trodde at erobringen av Syd- og Nordpolens uendelige isbarrierer ville gjøre ham elsket av verden, men selv var han åpenbart ikke i stand til å gi eller motta kjærlighet.

Tidlig motstand
Den barske polarpioneren visste likevel godt hva mangel på popularitet kunne føre til. I alle år levde han i en slags popularitetsskygge av Fridtjof Nansen.
Etter at Amundsen hadde vunnet kappløpet mot Sydpolen og den engelske offiseren Robert Scott hadde frosset i hjel som kappløpets taper, fikk nordmannen store deler av verdenspressen mot seg.
Amundsen forsvarte sitt hemmelige ekspedisjonsopplegg slik: - Jeg vil imøtegå den populære misoppfatning av det faktum at vi kom først til Sydpolen, hadde noe som helst å gjøre med Scotts forferdelige tragedie. Scott og hans kamerater døde ikke av knuste hjerter på
tilbaketuren, men av sult. Jeg føler meg berettiget til å si, at i det store og hele er britene en rase av dårlige tapere!.

Borte for alltid
18. juni 1928 lettet Roald Amundsen fra Tromsø med den franske flybåten LATHAM 47. Målet var å redde sin verste konkurrent, italieneren Umberto Nobile, som hadde havarert i isen med luftskipet Italia. Dette ble Amundsens siste reise. Flyet hans styrtet i Nordishavet, og polarhelten ble borte for alltid. Det er hevdet at han de siste årene bar med seg suisidale krefter, og i så fall fikk Amundsen den heltedøden han ønsket seg.

NRK1 mandag kl 19.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Hans høyeste ønske var ikke å oppdage verden, men at verden skulle oppdage ham.

2. Roald Amundsen etablerte flere forhold til gifte kvinner, men ingen ville bli hans hustru.

Regi: Stig Andersen og Kenny Sanders
Produsert av Motlys
Pressekontakt: Siri Grønning Meyer, tlf 23 04 81 23