Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. august 2000 kl 20.55 Momarkedet 2000

Momarkedet 2000


NRK1 lørdag 26. august kl 20.55
Momarkedet 2000

Petter Nome leder Momarkedet igjen

I kveld er det tid for det 51. Momarkedet, og i år som i fjor er Petter Nome programleder. Merkesaken i år er Norges Røde Kors\' besøkstjeneste, som går ut på at frivillige besøker innsatte i norske fengsler. Så gjenstår det å se hvor mange frivillige som lar seg verve under sendingen. - Merkesaken i år er tøffere og mer utfordrende enn tidligere, mener Petter Nome.

Røde Kors-visitorer skal være til støtte for innsatte som trenger noen å snakke med. Visitoren må møte den innsatte som et medmenneske som han/hun aksepterer. Besøket skal være en hyggestund som begge parter kan se frem til. - Frivillig innsats blir stadig viktigere i dagens samfunn. Å engasjere seg i ubetalt arbeid gir mye glede både for de frivillige og for dem som mottar hjelp. For mange kan dette også føre til et større sosialt nettverk og personlig utvikling, sier generalsekretær Sven Mollekleiv i Norges Røde Kors.

Det finnes ca. 400 registrerte visitorer som besøker innsatte i 31 av landets fengsler. Besøkstjenesten har som målsetning å kunne tilby visitorer ved alle fengsler som har behov for en slik tjeneste. Og nå trenger altså Norges Røde Kors flere frivillige over 25 år til dette arbeidet.

Mange gode artister
Tradisjonen tro blir det gode artister på scenen i år også. Guri Schanke opptrer med sanger fra musikaler. Kapellmester Jens Wendelboe stiller med stort orkester.

Brødrene Olsen, som vant den europeiske finalen i Melodi Grand Prix, kommer også. Selvfølgelig skal de synge vinnerlåten \"Wings of Love\", som er den ene av de to låtene de fremfører i kveld.

For å underholde den yngre garde er den nye norske Toten-gruppa Opus X bedt om å opptre. De kommer for å synge hit\'en sin \"Loving You Girl\". Marie Fredriksson, halvparten av gruppa Roxette, besøker også Momarked-sendingen. Det gjør også Secret Garden. Sist men ikke, minst, Otto Jespersen har tenkt å invadere scenen, men om det blir Birger, Barron Blod eller en annen av hans figurer er foreløpig usikkert. Her kan alt skje!

Statsminister Jens Stoltenberg kommer for blant annet å snakke om frivillig arbeid.

Merkesaken i fjor
Petter Nome har vært i Kosovo for å lage en oppfølgingsreportasje etter innsamlingsaksjonen av landbruksmaskiner til Kosovo i fjorårets Momarked-sending. - Det er stablet åtte verksteder på bena i løpet av det siste året der nede, og 3000 traktorer er blitt reparert, sier han. Vi får se hvordan det har gått med de 1200 maskinene som ble gitt av gavmilde nordmenn i fjor. Petter Nome lager også et eget 5 minutters program fra Kosovo som blir sendt fredag 25. august kl 21.25.

Om Momarkedet
Momarkedet er tuftet på gamle tradisjoner. Helt fra 1600-tallet har det vært et årlig høstmarked på Momarken, men i 1830 slettet myndighetene de tre lystige dagene av almanakken på grunn av \"overhaandtagende Udskeielser\". 120 år sendere - i 1950 - steg markedet som en fugl fønix opp av asken. Mysen og Omegn Røde Kors tok opp de gamle gode markedstradisjonene, og i 1954 ble Momarkedet åpnet av kronprins Olav, i 1964 av kronprins Harald. Kronprinsesse Sonja og kronprins Harald var med i 1969, og kronprinsesse Sonja kom tilbake til 40-årsjubileet i 1989 og til 50-årsjubileet i 1999.

NRK1 lørdag kl 20.55

Bilde
Petter Nome leder Momarkedet i år igjen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Egenprodusert underholdningsshow
Programleder: Petter Nome
Prosjektleder: Siss Kvamme
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56 (anne.bekkevold@nrk.no)