Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. november 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: "Make Love not War"

Den kalde krigen: \"Make Love not War\"

NRK2 tirsdag 11. november kl 20.35
Den kalde krigen: (13:24) \"Make Love not War\"

Tid for sex, narkotika og rock

Den kalde krigen førte med seg mange dramatiske konfrontasjoner i 60-årene. Men samtidig så man utviklingen av en ny generasjonskultur i vest. Det var først og fremst de unge amerikanerne som demonstrerte en ny livsstil tuftet på ønske om mer love og mindre war.
Med den unge president Kennedy ved roret sto USA sterkere som supermakt enn noen gang tidligere. Økonomisk og politisk var posisjonen så solid at landet kunne tillate både kjernefysisk opprustning og en gigantisk romforskning. Også privatfolk hadde gode tider.
Men naturligvis var det også skyggesider ved det amerikanske samfunnsliv som ikke lot seg skjule. Rasefordommene var ødeleggende for en harmonisk utvikling, og Vietnamkrigen truet med å splitte USAs befolkning i to leire.

Ikke mer krigsromantikk
Dessuten meldte tusener av ungdommer seg mot foreldregenerasjonens heltedyrkende krigsromantikk. Nå ville de ikke krige mer. De ville være hjemme og dyrke kjærligheten!
Etter drapet på president Kennedy kom den politiske ringreven, demokraten Johnson, i Det Hvite Hus. Han var dømt til å måtte fortsette Vietnamkrigen og derfor i utakt med sine unge velgere. Unge menn i vernepliktig alder vendte samfunnet ryggen, lot håret gro og lyttet til rock mens de tok seg en joint.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70- tallet laget tv-suksessen En verden i krig. Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41